PolicyWatch

Thunberg kritiserer forsinket EU-klimalov: Det er at give op

Med klimalov vil EU sikre kontrol med, at medlemslande lever op til mål. Greta Thunberg kalder det opgivelse.

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix

Mens EU-Kommissionen er forsinket med sin præsentation af en klimalov, som var planlagt til onsdag klokken 12.30, har klimaaktivisten Greta Thunberg været på banen med forhåndskritik.

"Det er det samme som at give op. Vi skal ikke bare have mål for 2030 og 2050. Vi skal, vigtigst af alt, have disse for 2020 og for hver måned og hvert år fremover," skriver Thunberg og andre klimaaktivister i et åbent brev.

Klimaloven skal sikre, at EU bliver klimaneutralt i 2050. Som led i dette vil EU-Kommissionen sikre løbende kontrol af EU-landenes indsats. 

Men det er utilstrækkeligt, mener de unge klimaaktivister. 

Thunberg deltager onsdag i EU-Kommissionens møde, hvor klimaloven drøftes inden præsentationen. 

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, viste den svenske klimaaktivist ind til mødet med de øvrige kommissærer. 

Senere deltager Thunberg i et møde med Europa-Parlamentets miljøudvalg, og svenskeren er også inviteret til et møde mellem EU-landenes miljø- og klimaministre torsdag. 

Da næstformand i EU-Kommissionen Frans Timmermans kommer ud fra EU-mødet, siger han, at klimaloven næppe var blevet præsenteret nu, hvis ikke Thunberg og de øvrige klimaaktivister havde lagt pres på. 

"Uden hende og uden den måde, som hun har mobiliseret generationer af klimaaktivister, så havde vi nok ikke drøftet en klimalov i dag," siger Timmermans.

Han siger, at "han føler et stort ansvar for, at dette bliver en succes". 

Medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten Nikolaj Villumsen er enig med Thunberg.

"Greta har ret, når hun siger, at EU-Kommissionen giver op på forhånd ved at fremlægge et forslag til en bindende klimalov, der rammer langt forbi målet," siger han. 

Villumsen mener, at man med dette forslag "vender ryggen til millioner af unge mennesker, der er gået på gaden for klimahandling". 

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier