PolicyWatch

Eurozone lande er tæt på enighed om hjælpepakke

Det lykkedes ikke for eurozonens lande at blive enige om en fælles økonomisk hjælpepakke mandag aften, men flere medier skriver, at de er tæt på.

Formanden for eurogruppen, Mario Centeno. | Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Et to timer langt telefonmøde mellem eurozonens finansministre sluttede uden resultat mandag aften. De diskuterede, hvilke instrumenter man kan tage i brug for at hjælpe økonomisk pressede lande, som er blevet ramt af coronakrisen.

Formanden for eurogruppen, Mario Centeno, sagde dog ifølge Financial Times, at der er "bred enighed" om at tage den Europæiske Stabilitetsmekanisme (ESM) i brug.

Den blev skabt efter finanskrisen for at have et instrument til at hjælpe nødlidende lande i eurozonen, men skal et land bruge den, er det forbundet med nogle betingelser, og det har fået blandt andet Italien og Spanien til at stejle, skriver Euractiv.

De frygter også, hvordan investorerne på de finansielle markeder vil reagere, hvis de gør brug af redningsfonden.

Derfor taler de to lande og Frankrig for, at man i stedet indfører en såkaldt coronaobligation, som er en fælles obligation for eurozonen. Sådan lidt groft sagt ville Italien så kunne låne penge til de priser, tyskerne normalt kan låne til.

Lande som Tyskland og Holland har dog traditionelt været modstandere af sådan en obligation, fordi den ville indebære fælles risikodeling mellem landene, og det er der ikke appetit på.

Dermed står de fleste muligheder stadig åbne forud for, at EU's stats- og regeringschefer mødes til videokonference torsdag aften. Her skal de også diskutere mulighederne for en hjælpepakke, og Mario Centeno siger, at han håber, de kan give guidance for, hvilken vej finansministrene skal bevæge sig i forhandlingerne.

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier