Stort flertal af EU-lande: Klima skal være del af coronaplan
.jpg)
Klima og miljø skal stå centralt i EU's kommende plan for økonomisk genopretning efter coronakrisen, mener et stort flertal af EU-lande.
Det fremgår af en erklæring, som Danmark har været pennefører på.
Erklæringen har de seneste dage fået tilslutning af flere EU-lande, og 17 ministre har nu skrevet under på initiativet. Sammen repræsenterer de over 75 procent af EU's befolkning.
"Vi appellerer til, at EU-Kommissionen benytter Den Europæiske Grønne Aftale som ramme for dette, og at vi derigennem fastholder fremdriften i gennemførelsen af initiativer," skriver EU-landene i en fælles udtalelse.
Det er et indspark til EU-Kommissionen, som i øjeblikket arbejder på at præsentere en plan 29. april.
"Vi vil gerne sende et meget klart signal til EU-Kommissionen om, at den genopretningsplan, som de har varslet, skal have det grønne som en hjørnesten," siger klimaminister Dan Jørgensen (S).
I erklæringen fra de 17 lande nævnes målet om klimaneutralitet i 2050 og sikring af biodiversitet. Landene opfordrer også til, at man skærper EU-målet for CO2-reduktion i 2030 inden udgangen af i år.
Erklæringen nævner også klimaaftalen fra Paris i 2015.
Torsdag holder EU's stats- og regeringschefer videomøde. De ventes at skulle diskutere, hvordan EU kan komme tilbage på sporet efter viruspandemien.
Coronakrisen åbner ifølge klimaministeren også nye muligheder, da store investeringer er nødvendige.
"Når vi skal sætte gang i genopretning på europæisk plan, så er det også en mulighed for at få fokus på nogle investeringer i det grønne. De havde måske ikke været der før," siger han.
I forrige uge nåede EU's finansministre frem til en aftale, der omfatter en række initiativer med et samlet omfang på 500 milliarder euro.
Stats- og regeringscheferne skal drøfte disse initiativer, der blandt andet skal gå til store investeringer i medlemslandene.
EU-Kommissionen arbejder på at præsentere et nyt forslag til en budgetramme for 2021-27. I den vil man forsøge at tage højde for følgerne af coronakrisen.
Det er vigtigt, mener de 17 EU-lande, som har underskrevet holdningspapiret, at Den Europæiske Grønne Aftale får en central plads.
"Den grønne aftale udgør en ny vækststrategi for EU. Den skal stimulere økonomierne og skabe job, samtidig med at den fremskynder den grønne omstilling på den mest omkostningseffektive vis," skriver de 17 lande.
Ti lande har ikke skrevet under på aftalen. Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Kroatien, Litauen, Polen, Rumænien, Tjekkiet og Ungarn.
I nogle af disse EU-lande har der ifølge ministeren været en bekymrende tendens til at fremføre, at klimaet må vente.
"Der har desværre været røster ude i europæiske medier om, at nu må klimakrisen stå lidt i skyggen af andre presserende behov. Den slags røster vil jeg gerne advare imod. Jeg mener, at Den Europæiske Grønne Aftale kan være et godt udgangspunkt for det, som skal ske de kommende måneder og år," siger han.
Relaterede artikler:
Corona-krisen truer EU’s nye budget
For abonnenter