PolicyWatch

Merkel vil skærpe CO2-mål og lover aldrig at glemme klimaet

Tyskland har et mål om CO2-reduktion på 55 procent i 2030. Det skal EU også have, siger Angela Merkel.

Foto: Michael Kappeler/AFP/Ritzau Scanpix

Tyskland, den største økonomi i Europa, har indtil videre ingen officiel holdning til, om EU skal skærpe et 2030-mål for reduktion af CO2.

Tirsdag siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, imidlertid, at hun støtter EU-Kommissionens udspil til en øget reduktion. Danmark og en række andre EU-lande har for nylig opfordret til dette.

Ambitionen delte Merkel tirsdag på det årligt tilbagevendende møde Petersberger Klimadialog. Kansleren tog første gang initiativ til klimamødet i 2010. I år deltager ministre fra 30 lande.

Det nuværende EU-mål for 2030 er 40 procent. Kommissionen har foreslået, at det ændres til 50-55 procent i forhold til niveauet i 1990, som er international standard.

Tyskland har allerede et nationalt mål om en reduktion på 55 procent i 2030.

Men da det fortsat er uklart, hvad et EU-mål skal betyde for medlemslandene i praksis, kan Tyskland med et øget EU-mål blive tvunget til at skærpe sit nationale mål.

Tyskland overtager EU-formandskabet i efteråret. Kansleren har allerede sagt, at klima kommer til at få en central placering i EU i det halvår.

I de investeringer, der er nødvendige efter coronakrisen, skal der også være fokus på klima, påpeger hun.

"Når vi stræber efter at lave stimulipakker må vi aldrig glemme klimaet, og vi skal sikre, at vi ikke sparer på klimatiltag, men at vi investerer i teknologier for fremtiden," siger Merkel.

Kansleren siger, at det er målet at overholde FN-aftalen fra Paris i 2015 trods det pres, som pandemien lægger på Europa.

Petersberger Klimadialog afholdes i år som videokonference. Det startede mandag og slutter tirsdag.

Den danske klimaminister Dan Jørgensen (S) opfordrede i marts sammen med 11 andre lande til, at EU skærper sit CO2-reduktionsmål i 2030 til 50-55 procent inden den næste FN-konference om klima.

Minister vil sætte strøm til Europa med uventede EU-penge

CO2-kvoter for shipping er på EU's dagsorden til efteråret 

Mere fra PolicyWatch

Klimarådet: Fjernvarme skal udrulles hurtigere

Der skal prioriteres hårdere mellem fjernvarmeprojekterne, og udrulningen skal være hurtigere, så folk ikke fortsætter med gas som varmekilde eller investerer i varmepumper. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra Klimarådet.

DI opretter nyt talerør: DI Ejendom

Talerøret Ejendomdanmark får ny konkurrent i erhvervsorganisationen DI, der sammen med ti selskaber i branchen etablerer DI Ejendom. Jeudan-direktør er blandt de drivende kræfter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier