PolicyWatch

Merkel og Macron foreslår fond på 500 milliarder euro

Fra en genopretningsfond på 500 milliarder euro skal man kunne give tilskud til lande, siger Emmanuel Macron.

Foto: Kay Nietfeld/AFP/Ritzau Scanpix

Tyskland og Frankrig foreslår mandag en genopretningsfond på 500 milliarder euro. Det er over 3700 milliarder danske kroner.

Fonden skal give tilskud til de EU-lande og regioner, der er værst ramt af coronapandemien. Der skal ifølge forslaget ikke være tale om lån, som ellers tidligere har været et krav fra nogle EU-lande.

"Helt sikkert er det, at disse 500 milliarder euro ikke skal betales tilbage af modtagerne," siger den franske præsident, Emmanuel Macron, på et pressemøde med den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Pengene til fonden skal delvist rejses ved, at EU optager lån på kapitalmarkederne. Det vil, hvis det bliver accepteret af de øvrige EU-lande, være historisk i EU-regi.

EU-Kommissionens formand bifalder forslaget fra de to store EU-lande.

"Jeg byder det konstruktive forslag fra Frankrig og Tyskland velkommen. Det anerkender omfanget og størrelsen af de økonomiske udfordringer, som Europa står over for," siger Ursula von der Leyen i en skriftlig kommentar.

EU-Kommissionen arbejder i disse dage på et forslag til en genopretningsfond og et nyt udspil til et langtidsbudget. Disse ventes fremlagt onsdag 27. maj.

Forslaget til en genopretningsfond er det næste store skridt blandt EU-landene. Tidligere er de blevet enige om tre såkaldte sikkerhedsnet for EU-lande, arbejdstagere og virksomheder.

Den pakke har et samlet omfang af 540 milliarder euro. Den skal være klar fra 1. juni.

Macron og Merkel har også talt om andet end genopretning på mandagens møde.

De ønsker ifølge den franske præsident at give EU mere kompetence på sundhedsområdet.

EU skal have magt til at kunne opbygge lagre for værnemidler og testudstyr. Desuden skal EU kunne etablere fælles planer for håndtering af pandemier som den aktuelle.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier