PolicyWatch

Stort flertal i EU-Parlamentet kræver ændringer i nyt EU-budget

Et stort flertal af Europa-Parlamentets medlemmer har i forhåndsafstemning stemt for at ændre i EU-budgettet. Dansk europaparlamentariker hælder til at stemme imod den historiske aftale.

EU-Kommissionens præsident, Ursula Von Der Leyen, og Det Europæiske Råds præsident Charles Michel fotograferet efter flere dages maratonforhandlinger om EU's fremtidige budget. Foto: POOL/REUTERS / X80003

Et stort flertal i Europa-Parlamentet kræver ændringer i det budget, som de 27 EU-lande tidligere på ugen nåede til enighed om.

Det er resultatet af en afstemning i Europa-Parlamentet torsdag. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Europa-Parlamentet.

Afstemningen har været en slags forhåndstilkendegivelse fra medlemmerne af Europa-Parlamentet. Der skal senere holdes en endelig afstemning.

Torsdagens resultat kan tolkes sådan, at et flertal af medlemmerne ikke vil acceptere budgetaftalen, som den ser ud lige nu.

I stedet vil de have nye forhandlinger for at lave "et bedre budgetforslag", lyder det i pressemeddelelsen.

Medlemmerne - også kendt som MEP'er - er blandt andet utilfredse med foreslåede nedskæringer i fremtidsorienterede programmer, der eksempelvis har at gøre med klimasikring og digital udvikling.

Parlamentet kan derfor ikke acceptere EU's politiske aftale for budgettet, sådan som det ser ud.

"MEP'erne er "parate til at nægte at godkende langtidsbudgettet", indtil en tilfredsstillende aftale er nået i de kommende forhandlinger mellem Parlamentet og Rådet senest inden udgangen af oktober, for at opstarten af de nye programmer forløber gnidningsløst fra 2021," lyder det i pressemeddelelsen.

Det fremgår, at medlemmerne blandt andet er utilfredse med foreslåede nedskæringer i fremtidsorienterede programmer, der eksempelvis har at gøre med klimasikring og digital udvikling.

"Parlamentet kan derfor ikke acceptere EU's politiske aftale for budgettet, sådan som det ser ud," står der i pressemeddelelsen.

465 stemte for at ændre budgettet

465 stemte for ændringer i budgettet, mens der var 150 stemmer for ikke at røre ved topmødeaftalen.

"Vi har ikke tænkt os at sluge den bitre pille," understregede Manfred Weber, der er formand for Europa-Parlamentets største gruppe, den kristenkonservative EPP-gruppe, skriver DR.

Han mener blandt andet ikke, at der er blevet sat nok penge af til forskning, sundhed eller til at styrke unionens ydre grænser med det nuværende budget og kræver flere indrømmelser, hvis gruppen skal bakke op om aftalen, lyder det.

8000 mia. kr.

Budgettet, der blev enighed om mellem EU-landene tirsdag morgen, er en plan for, hvordan knap 8000 mia. kr. skal spenderes de næste syv år.

Budgetaftalen skal ifølge EU-traktaten godkendes af Europa-Parlamentet.

Desuden skal nationale parlamenter godkende, at indtægtsloftet midlertidigt hæves.

Aftalen for budgettet faldt på plads, efter at lederne fra de 27 EU-lande havde forhandlet hen over flere dage.

Ud over budgetaftalen blev der også forhandlet en stor genopretningsfond på plads, som er blevet gjort nødvendig af coronakrisen. Den ekstraordinære fond har en størrelse på 5580 milliarder kroner.

Søren Gade er tilbøjelig til at stemme imod aftalen

Europaparlamentariker for Venstre Søren Gade er tilbøjelig til at tilslutte sig koret af de parlamentarikere, der er utilfredse med aftalen.

Genopretningsfonden indebærer, at EU-Kommissionen låner milliarder af euro på vegne af medlemslandene, hvorefter størstedelen af pengene skal gå til de mest coronaramte økonomier.

"Jeg har stor respekt for sparebanden, og jeg håber, at de bliver en magtfaktor. Jeg ved ikke, om de kunne have gjort det bedre, og jeg er glad for, at de fik reduceret tilskudsdelen, men er det godt nok? Det synes jeg ikke. Jeg har svært ved at se, hvorfor den her coronakrise skal udløse en hjælpepakke på mere end 5.000 milliarder kroner," siger politikeren til Berlingske.

Dansk Byggeri vil bruge EU-milliarder på energirenovering: "Vi skal renovere hele bydele"

Udskældt EU-klimaaftale åbner nye døre for dansk energibranche

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier