PolicyWatch

Danmarks Fiskeriforening: Prisen for brexit-aftale er katastrofalt høj

Den netop indgået brexitaftale betyder, at danske fiskere fra 1. januar må sige farvel til en fjerdedel af fiskekvoterne i britisk farvand. Det er en høj pris, som skaber dyb bekymring, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening.

Foto: Thomas Borberg

Som ventet er der blevet indgået et kompromis på fiskeriområdet, for at få enderne til at mødes i den brexit-aftale, som torsdag er faldet på plads mellem Storbritannien og EU.

Aftalen betyder, at de danske fiskere allerede fra nytår må vinke farvel til en fjerdedel af de kvoter, som dde tidligere har fanget i britisk farvand, oplyser Danmarks Fiskeriforening.

Dansk fiskeri står derfor overfor store udfordringer, der koster mange arbejdspladser i de danske fiskerihavne, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

"Det her er meget alvorligt. Vi forventer, at fiskere vil miste deres levebrød, og det bliver et hårdt slag mod Danmark og mod Nord- og Vestjylland, hvor fiskeriet spiller en særlig rolle og er livsnerven i mange lokalsamfund. Jeg har dyb medfølelse overfor de mennesker, der risikerer at miste deres arbejde og levebrød som følge af denne urimelige aftale. Det gælder vores egne medlemmer. Og det gælder dem, der er beskæftiget i følgeerhvervene omkring fiskerihavnene, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening. 

Danske fiskere henter normalt op mod 40 pct. af deres fangster og 30 pct. af omsætningen i britisk farvand. Fra nytår skal de danske fiskere for at fastholde adgangen til britisk farvand afgive fiskekvoter til Storbritannien til en værdi i omegnen af 1,5 mia. kr.

I Danmarks Fiskeriforening vil man nu kigge nærmere ind i de konkrete tal for at gøre boet op, hedder det videre.

Særligt ser det ud til, at regningen for brexit kommer til at lande hos de fiskere, der fisker spisefisk så som torsk, sej og rødspætte

"Det er meget bekymrende, at regningen for brexit rammer nogle fiskere hårdere end andre. Det ser ud til, at konsum-fiskeriet kommer til at betale en urimelig stor andel af prisen for adgang, og det kan blive ødelæggende for deres forretning," siger Svend-Erik Andersen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier