PolicyWatch

EU vil kræve mere åbenhed fra arbejdsgivere for at sikre ligeløn

EU-Kommissionen forsøger at garantere ligestilling på løn gennem værktøjer og krav til arbejdsgivere.

EU har fremlagt et forslag til direktiv mod løndiskrimination. | Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

I EU-landene tjener kvinder fortsat væsentligt mindre end mænd for det samme arbejde. Det vil EU-Kommissionen forsøge at gøre op med via større åbenhed om lønforhold.

Torsdag spiller Kommissionen ud med et forslag til et direktiv, der blandt andet styrker en eksisterende ret til kompensation, hvis man er udsat for løndiskrimination.

"Samme arbejde fortjener samme løn. For at få lige løn er der brug for transparens. Kvinder skal vide, om deres arbejdsgiver behandler dem fair," siger kommissionsformand Ursula von der Leyen i en pressemeddelelse.

Åbenhed kommer i form af en række krav til arbejdsgiverne. De skal fremlægge information om lønniveauet til en opslået stilling før jobsamtalen.

De må ikke afkræve ansøgeren svar om dennes tidligere løn.

Desuden skal ansatte have adgang til oplysninger om lønniveauet fra arbejdsgiveren ud fra køn og alder på det samme niveau, som de selv arbejder på.

Arbejdsgivere med mindst 250 ansatte skal fremlægge information om et muligt løngab mellem kvinder og mænd.

Til internt brug skal disse beløb gøres op, så man kan se, hvad en kvinde henholdsvis mand tjener i en bestemt type job.

Er der forskel på mindst fem procent, og kan arbejdsgiveren ikke retfærdiggøre dette, skal det vurderes sammen med medarbejderorganisationer.

"Det er på høje tid, at både mænd og kvinder har magt til at kræve deres ret," siger EU-kommissær Vera Jourová.

Der findes et EU-direktiv fra 2006, der skal sikre lige løn for lige arbejde, og det er senere forsøgt styrket med en EU-henstilling, som er lovgivning, der ikke er bindende for medlemslandene.

Disse regler til trods er forskellen i løn mellem mænd og kvinder fortsat 14 procent på EU-plan. Danmark ligger på samme niveau.

Forslaget fra Kommissionen er "overordnet godt", mener parlamentariker Kira Marie Peter-Hansen (SF), som kommer til at arbejde videre med dets udformning og skæbne i EU-Parlamentet.

"Man har fremlagt et direktiv, som godt kan fungere, men der er også klart, at der er dele, som skal forbedres," siger hun.

Parlamentarikeren vil også fokusere på, hvordan typiske kvinde- og mandefag aflønnes forskelligt. Hun peger på pædagoger, der har et "stort ansvar og et støjfuldt arbejdsliv".

"De sociale partnere står heller ikke stærkt i forslaget. Det skal de gøre, for det er dem, der skal sikre, at dette også bliver implementeret, så det faktisk rykker i virkeligheden," siger hun.

Det står ifølge parlamentarikeren ikke klart nok i forslaget, om man skal have lønoplysninger via sin fagforening eller individuelt. SF'eren vil sikre, at det ikke bliver frit for arbejdsgiveren af vælge.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier