PolicyWatch

Landbruget går fri af krav til grønne investeringer – for nu

Når EU-Kommissionen onsdag præsenterer, hvilke krav erhvervslivet skal leve op til, hvis de skal kategoriseres som en grøn investering, er landbruget en af de få sektorer, der går fri. I hvert fald i første omgang.

Landbruget slipper for at skulle afrapportere sin bæredygtighed, når andre virksomheder starter 1. januar 2022. Men det er planen, at sektoren skal med, når landbrugsreformen en gang er faldet på plads. | Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

EU skal være klimaneutralt i 2050. Det koster ekstremt mange penge. Flere end EU’s medlemsstater kan mobilisere, og derfor er det den finansielle sektor, der skal drive omstillingen ved at investere i grønne og bæredygtige virksomheder.

Men for at gøre det, skal de vide, hvilke virksomheder der reelt er det. Så EU-Kommissionen lancerer onsdag eftermiddag første del af den såkaldte taksonomi – et kvalificeringssystem, som virksomhederne skal følge for at dokumentere, hvor grønne og bæredygtige, de er.

Det bliver et fælles sprog, så man i hele Europa får en fælles forståelse for, hvad en bæredygtig investering er.

Oversvømmet af kommentarer

Egentlig ville EU-Kommissionen også have landbruget med i systemet, så investorerne kunne se, hvor grønt et landbrug er.

Men efter, at EU-Kommissionen i efteråret blev oversvømmet med over 46.000 kommentarer til deres udspil – mange af dem til, hvordan landbruget skulle afrapportere deres bæredygtighed, har Kommissionen nu valgt at pille sektoren helt ud af taksonomien.

"I lyset af de igangværende forhandlinger om den fælles landbrugspolitik og for at opnå større sammenhæng på tværs af de forskellige instrumenter til nå miljø- og klimaambitionerne i Green Deal, udsættes de tekniske screeningskriterier for landbruget," lyder det i et læk af taksonomien, som cirkulerer i Bruxelles.

Hos den fælleseuropæiske landbrugsorganisation Copa-Cogeca vækker udsættelsen stor tilfredshed.

"EU-politik er mere og mere et spørgsmål om timing, og det er for os logisk, at Kommissionen har besluttet at udsætte sit arbejde med landbrugssektoren omkring grøn finansiering," har Pekka Pesonen, generalsekretær i Copa-Cogeca udtalt i en pressemeddelelse.

Han tilføjer dog, at når der er fundet et kompromis omkring landbrugsreformen, bør diskussionerne om, hvad en grøn investering i landbrugets regi er, fortsætte.

"Vi opfordrer til en hurtig inddragelse af landbruget i taksonomien efter en vedtagelse af den fælles landbrugspolitik," siger Pekka Pesonen.

EU-Kommissionen understreger gang på gang, at landbruget spiller en central rolle i forhold til at afbøde klimaændringerne, og derfor vil sektoren helt sikkert komme for tur senere.

Kræver medindflydelse

Nogle af de forslag, der har været på tale i taksonomien i forbindelse med landbruget, er for eksempel at se på, om noget jord lægges brak, om et landbrug kan sænke sin udledning af drivhusgasser, og hvordan husdyr håndteres.

Når arbejdet går i gang igen for at få en taksonomi på plads for landbruget, opfordrer Copa-Cogeca til, at Kommissionen er mere lydhør over for sektorens input, end, de mener, det har været tilfældet indtil nu.

"Vi har bemærket, at landbrugssektorens bekymringer ikke har været taget med i de delegerede retsakter (det første udkast til taksonomien, hvor landbruget var inkluderet, red.), og at anmodningen om inddragelse af landmænd og landbrugsoperatører i platformens arbejde blev fuldstændigt ignoreret. Copa-Cogeca håber, at der vil blive diskuteret med landmænd og deres samarbejdspartnere, når landbruget kommer i front efter enighed om landbrugsreformen," lyder det fra Pekka Pesonen.

EU klar med første del af biblen for grønne investeringer

Klimaminister om finanssektorens indsats i den grønne omstilling: Står nærmest i kø for at lægge penge 

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier