PolicyWatch

Minister bekræfter: EU har anlagt retssag mod Astrazeneca

Den britisk-svenske medicinalvirksomhed Astrazeneca har ikke leveret som aftalt, og nu skal belgisk domstol tage stilling, om selskabet skal yde erstatning.

Irlands sundhedsminister, Stephen Donnelly, bekræfter rygtet om, at EU har anlagt sag mod Astrazeneca. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

EU-Kommissionen har anlagt sag mod den svensk-britiske medicinalvirksomhed Astrazeneca for at have svigtet aftaler om leveringer af covid-19-vaccinedoser.

Det bekræfter Irlands sundhedsminister, Stephen Donnelly, i landets parlament torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

"Med hensyn til Astrazeneca er en retssag blevet anlagt af EU-Kommissionen," siger Donnelly.

Han tilføjer, at Irland på hans foranledning tidligere i denne uge blev part i sagen på EU-Kommissionens side.

Sagsanlægget handler om Astrazenecas svigt i forhold til at levere som aftalt i kontrakten for månederne april, maj og juni, oplyser ministeren.

Sagen føres ved belgiske domstole, da det er aftalt i kontrakten.

Ifølge mediet Politico blev spørgsmålet om et sagsanlæg taget op blandt EU-landenes ambassadører i Bruxelles onsdag. Et flertal af dem støttede beslutningen om en retssag, siger Politicos kilder.

Målet skulle være at tvinge Astrazeneca til at levere de vacciner, som er lovet i kontrakten med EU.

Astrazeneca har haft store forsyningsproblemer og har flere gange måttet varsle forsinkelser i vaccineleveringerne.

Vaccinen skulle være rygraden i den tidlige udrulning af vacciner i EU, men i første kvartal kunne producenten slet ikke levere det aftalte antal.

Den tendens er fortsat. Ifølge kontrakten skulle Astrazeneca levere 180 millioner doser i andet kvartal. Men virksomheden har nedjusteret det skøn til en tredjedel.

Torsdag bekræfter en talsmand i EU-Kommissionen, at man ikke vil benytte en option i kontrakten om at købe yderligere 100 millioner doser.

Vaccinen, som markedsføres under navnet Vaxzevria, har stødt på problemer med alvorlige bivirkninger og knyttes til et lille antal tilfælde af blodpropper og lavt blodpladetal hos vaccinerede.

I flere tilfælde har dette medført dødsfald.

Vaccinen er taget ud af vaccinationsprogrammet i Danmark og Norge, og en række lande har indført begrænsninger for, hvem der må få vaccinen. Mange steder gives den kun til ældre.

I Sverige har statsepidemiolog Anders Tegnell fået første stik med vaccinen fra AstraZeneca.

"Jeg vil gerne sende et vigtigt signal om, at Astrazeneca er en glimrende vaccine for personer på 65 år og derover," siger han til avisen Corren.

Tegnell er statsepidemiolog hos den svenske sundhedsstyrelse.

Mere fra PolicyWatch

Europas vindindustri vil forbyde vinger på lossepladsen

Med udsigt til omkring 25.000 ton pensionerede møllevinger i 2025 – og det dobbelte fem år senere – vil vindbranchen have EU til at indføre forbud mod deponi og støtte udvikling i nye løsninger. Danske politikere skal tage stilling til mulig import af brugte vinger, siger Wind Denmark.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier