PolicyWatch

ECB-chef: Risiko for alvorlig økonomisk nedtur er reduceret

Der går bedre for de europæiske økonomier end man havde ventet. Det er meldingen fra Den Europæiske Centralbank (ECB), der ser mindre sandsynlighed for alvorlig økonomisk nedtur forårsaget af pandemien.

Chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Christine Lagarde. | Foto: POOL/REUTERS / X80003

Udsigten for økonomierne i EU er bedre, end man frygtede tidligt under pandemien. Det skyldes ifølge chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Christine Lagarde, primært de velkørende vaccinationskampagner i Europa.

Men mutationer af virus udgør stadig en stor ubekendt, der kan ændre billedet. Det er et af budskaberne fra Lagarde, da hun optræder i EU-Parlamentets økonomiudvalg torsdag.

"De forbedrede udsigter for økonomien på baggrund af hurtigt fremskridende vaccinationskampagner har reduceret risikoen for alvorlige scenarier," siger Lagarde i udvalget.

Franskmanden taler torsdag i udvalget i sin funktion af formand for Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (ESRB).

I EU er omkring en af tre færdigvaccineret. Halvdelen af borgerne har fået mindst et stik af en vaccine mod coronavirus.

I øjeblikket er det varianten Delta, som bekymrer økonomerne.

"Det er klart, at der stadig er usikkerheder forbundet med den spirende genopretning blandt andet på grund af virusmutationer," siger Lagarde.

Hun konstaterer, at gældsbyrden det seneste år er vokset betydeligt i de sektorer, der har været værst ramt af krisen.

"Det er vigtigt at forhindre, at kombinationen af høj gæld og lavere indtjening, særligt i sektorer værst ramt af krisen, fører til insolvens i virksomheder, som ellers vil være levedygtige på længere sigt."

"Ellers kan det øge de socioøkonomiske omkostninger af krisen. Og det kan som en anden bieffekt øge risici i bankernes låneporteføljer," siger Lagarde.

ESRB udgav torsdag sin årsberetning. Heraf fremgår, at EU-lande, som står i tung gæld, vil have svært ved at klare en rentestigning. De har så store lån, at en betydelig stigning i renten vil kunne bringe dem ud af balance.

"En noget større stigning, end den som er set indtil nu, i de europæiske renter på statsobligationer kan have en negativ indvirkning på gældsdynamikken. Især i lande, der allerede gik ind i krisen med en forhøjet gældsbyrde," hedder det på side 12 i årsberetningen.

FN: Coronatab kan løbe op i billioner på globalt plan

EU godkender dansk milliardplan for genopretning efter corona

Moderna sælger 150 mio. doser coronavaccine mere til EU 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier