PolicyWatch

EU's landbrugsministre giver tommelfinger op til mål om fremtidens økologi

EU-Kommissionens ambitioner om, at 25 pct. af landbruget i Europa skal være økologisk, er kommet et skridt nærmere at blive en realitet, efter at landenes landbrugsministre har givet planerne deres velsignelse.

Foto: Thomas Borberg

Flere landmænd skal med på den økologiske vogn, hvis det står til EU-Kommissionen, der tilbage i marts fremlagde sin handlingsplan for fremtidens økologiske produktion i Europa, Organic Action Plan.

Ambitionerne har været en af hovedoverskrifterne i de sidste par dage, hvor EU's landbrugsministre for første gang mødtes under slovenske Jože Podgoršek, den nye formand for EU's landbrugs- og fiskeriråd. Her godkendte man Kommissionens økologiplan.

Det skriver Topagrar.

Målet ifølge EU's Organic Action Plan er, at økologi skal udgøre i alt 25 pct. af det samlede landbrugsareal i unionen i 2030. Et mål, som landenes landbrugsministre ifølge mediet er åbne overfor. Men for at udvidelsen skal lykkes, er det ifølge ministrene vigtigt, at økologiefterspørgslen stiger i takt med ekspansionen.

Dyrevelfærd blev diskuteret

Nummer to på listen over vigtige emner til mødet i landbrugs- og fiskerirådet var dyrevelfærd. Mere bestemt en bandlysning af den kritiserede praksis for aflivning af hanekyllinger, som Tyskland og Frankrig allerede har meldt ud, af de vil forbyde fra 2022. De to lande har anmodet om en undersøgelse af et evt. EU-forbud.

Frem for at knuse eller gasse udklækkede hanekyllinger, som ellers er praksis, skal de tyske og franske producenter i stedet investere i udstyr, der kan registrere kyllingernes køn, før de udklækkes.

Hos de andre medlemslande er der dog ifølge Topagrar forskellige holdninger til en bandlysning. Polen og andre østeuropæiske lande er skeptiske og lægger vægt på, at der skal ses på vægtningen mellem dyrevelfærd og profitabilitet i forhold til aflivningerne.

De mener, at det bør tages i betragtning, hvad det kommer til at koste at investere i nye teknologier til at fastslå kyllingernes køn tidligt.

Danmarks landbrugsminister Rasmus Prehn (S) var ifølge mediet også tilbageholdende i forhold til det fransk-tyske initiativ og mener, at teknologien ikke er moden nok – særligt ikke til store produktioner.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier