PolicyWatch

Professor: Debat om mindsteløn er skinger i Danmark

Minister mener EU-mindsteløn kan ramme dansk arbejdsmarkedsmodel. Professor vurderer ikke, at det vil ske.

Professor Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet mener ikke, at Danmark har noget at frygte i forhold til EU-Parlamentets ønske om mindsteløn. | Foto: Jakob Jørgensen

Debatten om en EU-bestemt mindsteløn er blevet skinger i Danmark. Det mener professor Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet.

Et udvalg i EU-Parlamentet stemte torsdag for et direktiv, som kritikere frygter i yderste konsekvens kan føre til, at mindsteløn bliver indført ad bagvejen i Danmark.

Men det mener professoren ikke kan ske.

"Der står i direktivet, at lande, der selv forhandler overenskomst mellem arbejdsmarkedets parter, de er undtaget fra direktivet, så længe der er en høj procentdel, der er organiseret i en fagforening. Der ligger Danmark over, så vi har ikke noget at være bekymret for. Men debatten er meget skinger i Danmark, og det handler nok også om, at man er bange for at miste den indflydelse, man har i dag," siger hun.

Hun henviser til, at EU-Kommissionen i sit forslag lagde op til at undtage lande, hvis mindst 70 procent af lønmodtagerne er dækket af overenskomster.

Men beskæftigelsesudvalget i EU-Parlamentet foreslår torsdag 80 procent. Hvis det bliver vedtaget, er det i nærheden af det danske tal, hvor lige over 80 procent er dækket af en overenskomst.

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) er kritiker af direktivet.

"Dagens afstemning i Europa-Parlamentet om mindsteløn understreger endnu engang, at det her er et dårligt forslag, som aldrig burde være stillet. Vi ønsker ikke det her direktiv. Hverken nu eller i fremtiden. Det tror jeg ikke, at der er nogen lande eller institutioner i EU, der er i tvivl om," siger han i en skriftlig kommentar.

Ændringsforslag med undtagelser for Danmark blev forkastet ved afstemningen i parlamentet torsdag.

Den danske og den svenske regering frygter, at det kan ramme de særlige nordiske arbejdsmarkedsmodeller, hvor det er arbejdsmarkedets parter og ikke politikerne, som aftaler lønnen.

Det må ikke ske, lyder det.

"Det er fortsat vigtigt at understrege, at direktivet ikke må komme til at påvirke vores arbejdsmarkedsmodel. Vi kæmper derfor hårdt for at passe på vores unikke danske model," siger Tesfaye.

Udvalg stemmer for EU-bestemt mindsteløn

Liberal Alliance foreslår ansættelsesstop i det offentlige

Svensk-dansk front på EU-møde: Hold jer fra vores model 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier