PolicyWatch

EU-Parlamentet nikkede ja til stor og omstridt landbrugsreform

Reform af EU's landbrugspolitik har mødt kritik fra miljøforkæmpere, men blev tirsdag godkendt i EU-Parlamentet.

EU's landbrugsreform til 2900 mia. kroner blev trods kritik stemt igennem. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Et flertal i EU-Parlamentet gav tirsdag givet grønt lys til en stor reform af EU's fælles landbrugspolitik, som har været på bordet siden 2018.

Det betyder, at der er enighed om, hvordan rundt regnet 2900 mia. kr. i grove træk skal fordeles over en periode fra 2021 til 2027. Beløbet svarer til cirka en tredjedel af EU's samlede budget.

EU's medlemslande nikkede ja til aftalen i juni. Reformen af EU's landbrugspolitik er den største siden 1990’erne.

Aftalen indebærer, at EU-landene skal sikre, at mindst 35 pct. af budgettet går til udvikling af landdistrikterne. Mindst 25 pct. af de direkte betalinger skal gå til miljø- og klimatiltag.

Ikke råd til halve løsninger

Reformaftalen har mødt massiv kritik fra miljø- og klimaorganisationer, ligesom en række EU-parlamentarikere har været skeptiske over for reformen.

De mener, at den ikke stemmer overens med EU’s mål for at bekæmpe klimaforandringer, og at mange af de planlagte tiltag for at få landmænd til at gå mere miljøvenlige veje er for svage eller baserer sig for meget på frivillighed.

Enhedslistens medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, stemte imod aftalen og ville i stedet sende forhandlerne tilbage til tegnebrættet. Et forslag om genforhandling blev dog nedstemt.

"Vi har kun ti år til at levere de helt nødvendige CO2-reduktioner for at nå i mål med Parisaftalen. Alligevel vil EU nu lade landbruget gå fri frem til 2027, selv om landbruget står for hele ti procent af EU's udledninger. Vi har altså ikke råd til halve løsninger og status quo i grøn forklædning. Det er desværre bare, hvad landbrugsreformen reelt er," siger han i en skriftlig kommentar.

Aftalen skaber også en krisefond på 450 mio. euro, cirka 3,35 mia. kr., som kan bruges, når priser eller markeder er ustabile.

De nye regler vil efter planen træde i kraft fra 2023.

Danske Vandværker vil beskytte drikkevandet med umage makkerskaber

Organisation vil have fjernet klimakreditter fra markedsføring 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier