PolicyWatch

775 millioner af Brexit-kompensation fordeles uden for fiskeriet

Partier har aftalt, hvordan 775 millioner kroner fra EU skal fordeles på brexit-ramte erhverv minus fiskeriet.

Et flertal i Folketinget har aftalt, hvordan 775 millioner kroner skal fordeles på de virksomheder, der bliver ramt af det britiske exit fra EU. | Foto: Vattenfall

Et milliontung pose med EU-midler er på vej ud til danske virksomheder, der er ramt af konsekvenserne af Storbritanniens exit fra EU.

I alt har EU sendt lidt over to milliarder kroner til Danmark, og sidste år blev 1,3 milliarder fordelt inden for fiskerierhvervet.

Fredag oplyser erhvervsminister Simon Kollerup (S), at et flertal i Folketinget har aftalt, hvordan de sidste 775 millioner kroner skal fordeles på de virksomheder, der bliver ramt af det britiske exit, uden for fiskeriet. Flertallet består af alle partierne i Folketinget undtagen Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Aftalen skal ifølge erhvervsministeren forsøge at rumme forskellige veje frem for virksomheder, der har gjort sig på det britiske marked.

”Nogle virksomheder vil gerne blive på det engelske marked. Der vil vi gerne hjælpe dem, for det er blevet bøvlet med papirarbejde og nye regler. Der skal være en hjælp. Nogle af dem har også tabt penge på markedet. Der er så mulighed for at få kompenseret noget af det tab. Andre vil måske søge ud på nye eksportmarkeder og omstille sin forretningsmodel og virksomhed til at sælge produkterne på andre eksportmarkeder,” siger Simon Kollerup.

Erhvervsministeren forventer, at en bred vifte af virksomhedstyper kommer til at få brug for EU-midlerne. Han nævner, at eksemplerne kan strække sig over alt fra energisektoren til mere kreative erhverv.

Alle penge fordelt

Med de sidste 775 millioner kroner fra EU udmøntet, er alle pengene fra EU fra Storbritanniens EU-exit brugt op. Dermed er der for nu ingen planer om yderligere tiltag med relation til Brexit.

Erhvervsministeren håber - men tør dog ikke love - at Folketinget dermed for sidste gang har vedtaget at sende støttekroner ud til dansk erhvervsliv med relation til Storbritanniens exit fra EU.

”Vi kommer til at følge det her tæt - både i år og næste år, hvor de her penge er tilgængelige for danske virksomheder,” siger Simon Kollerup.

”Det er mit håb, at flest mulige virksomheder føler sig omstillet og godt dækket ind i løbet af 2022 og 2023, så der måske ikke er behov for yderligere, når vi kommer derhen. Men vi kommer til at følge nøje. Derfor er det ikke en konklusion, vi kan drage i dag.”

EU-milliard vækker optimisme i dansk fiskeri

Milliarder skal kompensere ekstraudgifter til corona

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier