EU-Kommission ønsker magt til at tvinge gasforbrug ned

EU-Kommissionen foreslår, at alle EU-lande sænker deres gasforbrug med 15 procent i perioden fra 1. august til 23. marts næste år. Det skal sikre, at EU-landene kan komme igennem vinteren trods mangel på gas.
Samtidig ønsker EU-Kommissionen opbakning til - efter konsultation med medlemslandene - at indføre en særlig nødretstilstand kaldet ”Union Alert”.
Den vil give EU-Kommissionen magt til at pålægge EU-medlemslandene obligatoriske reduktioner i deres gasforbrug.
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, kalder det ”sandsynligt”, at Rusland lukker helt for gassen til EU.
”Rusland afpresser os. Rusland bruger energi som et våben. Så uanset om vi får en delvis lukning for gassen fra Rusland eller en total lukning, så skal EU være klar,” siger Ursula von der Leyen.
Dermed tager EU-Kommissionen fat på en svær diskussion mellem EU-landene. Her er alle opmærksomme på udfordringen for energiforsyningen i lyset af Ruslands krig i Ukraine.
Men reduktioner i energiforbruget og ikke mindst spørgsmålet om muligheden for at tvinge forbruget ned kan møde modstand i flere EU-landes hovedstæder.
Ursula von der Leyen peger på, at 11 medlemslande allerede har givet et tidligt varsel om, at man kan få problemer med gasforsyningen. Et EU-land er ifølge von der Leyen kommet med en særlig advarsel om udsigt til gasmangel.
”Alle medlemslande vil mærke det, hvis der opstår mangel på gas i EU’s indre marked. Derfor skal alle bidrage til at sikre gasforsyningen,” siger Ursula von der Leyen.
Hun peger på, at EU-landene ikke starter fra nul, da man allerede er i gang med at reducere forbruget. Samtidig er EU-landenes gaslagre fyldt op til et niveau på 64 procent.
EU-Kommissionens forslaget kommer, dagen før gasledningen Nord Stream 1 efter planen skal genåbne. Men det er et åbent spørgsmål, om det sker. Og dermed kan EU-landene stå over for en svær periode i forhold til at skaffe tilstrækkeligt gas.
Det vil EU-Kommissionen forsøge at imødegå med frivillighed i første omgang. Her opfordrer man til, at husholdninger, virksomheder og offentlige myndigheder allerede nu begynder at skære i gasforbruget.
Kan få store konsekvenser
Danmark har et relativt lille gasforbrug sammenlignet med store EU-lande som Tyskland og Italien. Men i flere EU-lande kan det få store konsekvenser for virksomheder og husholdninger, hvis gassen bliver meget dyr eller ganske enkelt ikke kan skaffes.
Derfor lægger EU-Kommissionen i den mest kontroversielle del af planen op til, at det skal være muligt at pålægge EU-landene at reducere deres gasforbrug.
Det skal ifølge EU-Kommissionen ske ved at kunne indføre en særlig nødretstilstand - efter konsultation med EU-landene.
Den skal kunne træde i kraft i særlige situationer. Det kan være, hvis der er en ”betydelig risiko for alvorlig mangel på gas”. Eller hvis der er en ”usædvanligt høj” efterspørgsel på gas. Her ønsker EU-Kommissionen magt til at gøre gasreduktioner obligatoriske.
EU-Kommissionen lægger desuden op til, at EU-medlemslandene skal opdatere deres nødplaner inden september, så det fremgår, hvordan de vil nå de 15 procent.