PolicyWatch

Stor udskiftning i Bruxelles - her er de 14 danske medlemmer af EU-Parlamentet

Siden det danske valg til EU-Parlamentet i 2019 har der været flere udskiftninger af parlamentarikerne. De seneste er kommet efter folketingsvalget.

Foto: Jens Hartmann

Der har været stor udskiftning i Bruxelles, hvor en række danske politikere har forladt EU-Parlamentet til fordel for Folketinget de seneste år. Syv politikere har forladt det mandat, de er valgt til i EU-Parlamentet, som har 14 danske medlemmer.

”Det er et ret uheldigt signal for at formulere det pænt, når man sender det signal til vælgerne, at parlamentet er knap så vigtigt som Folketinget,” siger Derek Beach, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

De to første afhoppere sagde ”ellers tak”, allerede inden de var tiltrådt. Dagen efter valget i 2019 meddelte Karsten Hønge (SF), at han ikke ønskede den plads, han var valgt til. Han ville hellere blive i Folketinget. Dernæst blev Jeppe Kofod (S) udnævnt til udenrigsminister og forlod parlamentet.

Karen Melchior sidder fortsat i EU-Parlamentet. Men hun har forladt De Radikale efter års uenigheder og beskyldninger fra medarbejdere, der kaldte hende ”ubehagelig” og ”perfid” som leder.

De seneste to uger har flere medlemmer sagt farvel til parlamentet til fordel for Folketinget. Det gælder Peter Kofod (DF), Søren Gade (V), Linea Søgaard-Lidell (V) samt Kim Valentin (V), der takkede ja til en plads, men opgav den kort efter til fordel for Folketinget.

Alt i alt er mere end en halv million danske vælgeres personlige stemmer i 2019 ikke længere repræsenteret.

Der kan være legitime grunde til, at nogle fravælger EU-Parlamentet, mener Derek Beach, men det er alt i alt en negativ tendens.

”Det understøtter nogle vælgeres opfattelse af, at EU-Parlamentet ikke er lige så vigtig for borgernes dagligdag som Folketinget. Det er selvfølgelig en fejl. Mange borgernære politikområder besluttes i Folketinget, men der er immervæk vigtige emner som klimaspørgsmål, energispørgsmål og regulering af kemiindustrien, hvor parlamentet har en helt afgørende stemme,” siger han.

Her er medlemmerne af Europa-Parlamentet

* Socialdemokratiet: Tre mandater. Christel Schaldemose, Niels Fuglsang, Marianne Vind (overtog mandatet fra Jeppe Kofod, da han i 2019 blev udenrigsminister).

* De Radikale: Et mandat. Morten Helveg Petersen.

* De Konservative: Et mandat, Pernille Weiss.

* SF: To mandater. Margrete Auken, Kira Marie Peter-Hansen (overtog mandatet fra Karsten Hønge, da han valgte at gå efter en plads i Folketinget ved valget i 2019).

* Dansk Folkeparti: Et mandat, Anders Vistisen (overtog mandatet fra Peter Kofod, da han blev valgt til Folketinget 1. november).

* Venstre: Fire mandater. Morten Løkkegaard, Asger Christensen, Bergur Løkke Rasmussen (overtog mandatet fra Søren Gade, da han blev valgt til Folketinget 1. november), Erik Poulsen (overtog mandatet fra Linea Søgaard-Lidell, da hun blev valgt til Folketinget 1. november).

* Enhedslisten: Et mandat, Nikolaj Villumsen.

* Løsgænger: Karen Melchior (blev valgt for De Radikale, men meldte sig ud af partiet for at blive løsgænger i august, efter at partiet havde opfordret hende til at trække sig fra parlamentet).

Mere fra PolicyWatch

Folkemødet henter ny direktør

Foreningen Folkemødet har ansat en ny direktør, der har en omfattende karriere i internationale hjælpeorganisationer bag sig - senest en direktørpost i Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier