Danske virksomheder skal starte eksportmotoren efter lav vækst

Væksten stod bomstille i Europa i fjerde kvartal af 2022, viser nye tal fra det europæiske statistikkontor.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af ritzau

Nul-komma-nul. 

Så meget lød væksten på i den europæiske økonomi i fjerde kvartal af 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra det europæiske statistikkontor, Eurostat. I euroområdet lød væksten i BNP (bruttonationalprodukt) på 0,1 procent.

”Den høje inflation er en væsentlig del af forklaringen på, at europæisk økonomi ikke voksede mod slutningen af 2022,” siger Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv.

Euroområdet dækker de lande, der har euroen som valuta. De nye tal afløser en vækst på 0,3 procent i BNP i tredje kvartal af 2022 for både Europa og euroområdet.

Den svage vækst kommer ovenpå dårlige nyheder fra flere af Danmarks nabolande. Tysklands BNP skrumpede med 0,2 procent i fjerde kvartal, mens Sveriges kun steg med 0,6 procent. Det kan få betydning for de danske virksomheder, der er afhængige af de vigtige eksportmarkeder.

”Den lave vækst i udlandet betyder, at danske virksomheder skal kæmpe hårdere for at hente eksportordrer hjem til Danmark,” siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

Ifølge Dansk Industri afhænger omkring 900.000 danske job af eksport til udlandet.

”Det er ærgerligt, at vi ser en europæisk afmatning. De europæiske nærmarkeder udgør rygraden i dansk eksport. Vores samlede eksport til EU er faldet over de seneste tre måneder,” siger Allan Sørensen.

Danmarks eksport af varer og tjenester til lande i Europa var ifølge Dansk Erhverv 665 milliarder kroner i 2021, hvilket svarer til 45 procent af Danmarks eksport.

Optimismen for snarlig bedring er ikke at spore hos Kristian Skriver.

”Vi er ikke optimistiske for europæisk økonomi i 2023. De kraftige rentestigninger vil i 2023 lægge en dæmper på byggeriet i Europa, og samtidig vil lav global vækst give lav efterspørgsel,” siger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Parlamentet kan kun vedtage eller forkaste EU-Kommissionens delegerede retsakter, der definerer hvad grøn brint er. En gruppe parlamentarikere kræver nu en forkastelse af retsakterne. (Arkivfoto) | Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

Parlamentarikere stikker kæp i EU’s brintplaner

For abonnenter