EU vil skyde 170 mia. euro efter grønne teknologier

EU-Kommissionen er klar til at præsentere en plan, som skal hindre, at investeringer i ny grøn energi sker uden for Europa. Det er dog stadig usikkert, hvor finansieringen skal komme fra.
Kommissionsformand Ursula Von der Leyen præsenterer ny energi-plan i morgen | Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix
Kommissionsformand Ursula Von der Leyen præsenterer ny energi-plan i morgen | Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE OG LOUISE WENDT JENSEN

EU har ifølge Europa-Kommissionen brug for at investere mere end 170 mia. euro i grønne teknologier før 2030, hvis man skal kunne konkurrere med Kina og USA. Det skriver Frankfurter Algemeine Zeitung.

De 170 mia. euro ligger ud over, hvad der allerede er planlagt af investeringer i Green Deal og de 300 mia. euro, der er afsat til REpowerEU. Investeringen skal forhindre fremtidige investeringer i at blive implementeret andre steder end i Europa.

Planen bliver præsenteret onsdag af Europa-Kommissionsformand Ursula Von der Leyen.

Pengene skal gå til at producere net-zero-teknologier som sol- og vindenergi, batterier, varmepumper og hydrogen.

Hvordan EU skal finansiere investeringen er ikke fastlagt. Flere ansatte fra Europa-Kommissionen peger dog på, at optagelse af gæld virker uundgåeligt.

Flere lande, herunder Danmark har dog i et brev til EU-Kommissionen handelskommissær, Valdis Dombrovskis, understreget, at de ikke vil være med til at optage nye lån i EU-regi for at finansiere planen.

De mener, at man i stedet skal overveje at bruge uudnyttede lån og direkte støttemidler, der stadig er tilbage i det store lån på 800 mia. euro, som EU optog for at komme ovenpå efter corona-krisen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Parlamentet kan kun vedtage eller forkaste EU-Kommissionens delegerede retsakter, der definerer hvad grøn brint er. En gruppe parlamentarikere kræver nu en forkastelse af retsakterne. (Arkivfoto) | Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

Parlamentarikere stikker kæp i EU’s brintplaner

For abonnenter