Frihandelsaftale mellem USA og Mexico er skidt nyt for dansk landbrug

Det er skidt nyt for danske svinebønder og mælkeproducenter, hvis handelsaftalen mellem USA og Mexico for alvor nedbryder barrieren mellem de to lande, vurderer Landbrug & Fødevarer.
Foto: Danish Crown/PR
Foto: Danish Crown/PR

Danske landmænd kan se frem til hårdere konkurrence på det mexicanske marked, hvis USA og Mexico er på vej ind i en handelspolitisk fredstid efter lang tids stridigheder.

Det vurderer Kenneth Lindharth Madsen, der er afdelingsleder for handelspolitik og markedsadgang i Landbrug & Fødevarer.

"EU har netop i år revideret frihandelsaftalen med Mexico, og den aftale giver rigtig god markedsadgang for grisekød og mejeriprodukter på det mexicanske marked. Hvis amerikanske landmænd får lige så god adgang, kan det selvfølgelig rykke noget i forhold til danske landmænds afsætningsmuligheder," siger han.

Kenneth Lindharth Madsen vil dog se aftalen i sin helhed, før han tror på, at handelskrigen mellem de to lande er slut.

"Vi mangler endnu at se, hvad aftalen mellem USA og Mexico går ud på, men hvis der reelt er en aftale, kan det betyde hårdere konkurrence for dansk landbrug," siger han.

USA’s præsident Donald Trump har opsagt handelsaftaler til højre og venstre, men det har skabt en del utilfredshed blandt amerikanske landmænd. Det har fået præsidenten til at kompensere landmændene med 4,7 mia. dollar.

Landmændene selv foretrækker dog øget markedsadgang frem for støtte.

"Mexico er det største eksportmarked for amerikanske mejeriprodukter, så de amerikanske mælkeproducenter lider virkelig under handelskrigen," siger Kenneth Lindharth Madsen.

USA giver landmænd kompensation for handelsstrid

Frihandelsaftale mellem USA og Mexico er skidt nyt for dansk landbrug

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også