PolicyWatch

USA's toldkrig skaber bekymring hos danske virksomheder

Forhøjet amerikansk told på kinesiske varer vil ramme danske virksomheder, siger Dansk Industri.

Fabrik i Kina. | Foto: AP/Polfoto/Arkiv

Det vil koste ordrer og arbejdspladser hos de danske virksomheder, at USA har optrappet sin handelsstrid med Kina.

Sådan lyder det fra dansk erhvervsliv, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, natten til tirsdag lagde ti procent told på kinesiske varer til en samlet værdi af 200 milliarder dollar.

"Det er en rigtig skidt nyhed, fordi det kommer til at svække økonomien i USA og Kina. Det vil ramme efterspørgslen efter danske varer," siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

Dansk Industri, der repræsenterer 10.000 virksomheder i Danmark, har endnu ikke beregnet, hvordan de forhøjede toldsatser konkret vil ramme danske arbejdspladser.

I første omgang vil det særligt være danske virksomheder med produktion i Kina, som risikerer at blive ramt af den forhøjede toldsats, men det kan sprede sig som ringe i vandet, lyder det fra Dansk Erhverv.

"Det er svært at sige, hvor det hele ender, men hvis den nuværende situation får lov at vedblive og eskalere, så vil der et stykke ude i fremtiden være danske arbejdspladser på spil, siger Michael Bremerskov Jensen," der er chefkonsulent hos Danske Erhverv.

Hos Dansk Industri påpeger Peter Thagesen, at USA er det næststørste eksportmarked for danske virksomheder, og at det bliver svært at sælge til andre lande.

"USA er verdens største økonomi, og Kina er nummer to, og derfor er der ikke så meget at gøre. Vi kan mest af alt krydse fingre for, at konflikten ikke bliver så langvarig," siger Peter Thagesen.

USA indførte tidligere på året 25 procent told på kinesisk import for 50 milliarder dollar. Den nye forhøjelse træder i kraft 24. september.

Med den seneste forhøjelse har USA nu indført told på omkring halvdelen af de varer, som Kina sælger på det amerikanske marked.

Kina varslede allerede i august, at det ville svare igen på USA's forhøjelse ved at lægge told på varer til en værdi af 60 milliarder dollar.

Kinas import fra USA er markant mindre end omvendt, og derfor er kinesernes modsvar mere moderat.

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier