PolicyWatch

Dansk eksport til Kina dykker markant

Der ryger færre danske varer til Kina. Det er første gang, at dansk eksport til Kina falder så meget over en længere periode, siger analytiker.

Foto: Ritzau Scanpix

Minkpelse, medicin og kød. Der er fald over hele linjen blandt de varer, som Danmark eksporterer til Kina.

Det skriver Børsen.

Eksporten til Kina falder således 10 pct., og der er kommet næsten 2 mia. kr. mindre ind fra eksporten til Kina i årets første otte måneder i forhold til samme periode sidste år.

"Det er på ingen måde hverdagskost i Kina og første gang, vi oplever så stort et dyk over en længere periode. I mange år var vi vænnet os til en fremgang på 15 pct. om året, og først i 2016 og 2017 faldt eksportvæksten til ca. 5 pct. om året," siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, til Børsen.

Kina er Danmarks sjettestørste eksportmarked. Det er dog ikke kun Kina, der volder eksportproblemer. Den samlede danske eksport er i år kun steget 0,4 pct., og forventningerne den globale vækst er aftagende blandt andet på grund af handelskrigen mellem USA og Kina.

I går viste tal fra Danmarks Statistik et fald i den danske vareeksport på 1,9 pct. fra juli til august. Udviklingen kommer efter et fald i juli på næsten 2 pct.

Over for Ritzau vurderede Nykredits cheføkonom Tore Stramer, at der umiddelbart vil være potentiale for fornyet fremgang i eksporten på grund af en stærk konkurrenceevne.

"Når det er sagt, så giver den verserende handelskrig mellem USA og Kina anledning til dybe panderynker. Vi er af den opfattelse, at handelskrigen mellem USA og Kina i øjeblikket udgør den største risiko mod eksporten herhjemme. Eskalerer handelskrigen yderligere, så har den potentiale til at give et dyk i eksporten herhjemme," lød det fra Tore Stramer ifølge Ritzau.

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier