Amerikanske selskaber betaler toldregningen

Mens USA's præsident siger, at det er Kina, der betaler prisen for toldkrigen mellem de to lande, så viser analytiker, at det er det amerikanske virksomheder, som lider mest under den.
AF RITZAU FINANS

Det er de amerikanske virksomheder, der får lov at betale næsten hele regningen, når den amerikanske regering har pålagt kinesiske importvarer told.

Det viser en analyse fra Den Internationale Valutafond (IMF), skriver Bloomberg News.

Konklusionen står i kontrast til USA's præsident, Donald Trumps, gentagne meldinger om, at Kina betaler tolden, når de mange milliarder ruller ind i den amerikanske statskasse.

Ifølge IMF betaels "toldindtægterne næsten fuldstændigt af amerikanske importører".

"Nogle tariffer er blevet sendt videre til de amerikanske forbrugere, eksempelvis dem på vaskemaskiner, mens andre er blevet absorberet af virksomhederne gennem lavere indtjeningsmarginer," hedder det.

Rapporten konkluderer, hvad mange økonomer længe har peget på, at det ikke er Kina, der betaler tarifferne, men amerikanske forbrugere og selskaber.

"Forbrugerne i USA og Kina er utvetydigt taberne på disse handelsspændinger."

USA indførte sidste år told på 25 pct. på kinesiske varer for 50 mia. dollar, og senere lagde regeringen også 10 pct. told på varer for 200 mia. dollar. Den sats blev tidligere denne måned løftet til 25 pct., ligesom USA har indledt processen med at pålægge 25 pct. på yderligere importvarer fra Kina for 300 mia. dollar.

Til den tid vil varer for 550 mia. dollar altså være pålagt told på 25 pct.

Kina har i sin tur lagt told på amerikansk import og tidligere i maj varslet forhøjelse af tolden på varer 60 mia. dollar til juni.

I april sænkede IMF sin prognose for den globale vækst i 2019 til 3,3 pct., ifølge Bloomberg News, hvilket er det laveste niveau siden finanskrisen. IMF forklarede blandt andet den lavere prognose med handelskrigens effekter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også