USA og Japan er "i princippet" nået til enighed om en handelsaftale

Mens Trumps handelsskænderi med Kina bølger frem og tilbage, så er USA's forhandlinger med Japan en anden sag, fortalte præsidenten søndag.
Japan og USA har "i princippet" indgået en handelsaftale, udtalte Trump på et pressemøde under G7-topmødet i den franske by Biarritz, efter daglange diskussioner mellem amerikanske og japanske forhandlere.
"Vi har arbejdet på en deal med Japan i lang tid,« udtalte Trump. »Den involverer e-handel. Den involverer mange ting. Vi er i princippet nået til enighed."
Japans premierminister, Shinzo Abe, var en anelse mere forsigtig. Han understregede, at der stadig var arbejde at gøre, men håbede, at de sidste krøller på aftalen kunne glattes ud inden den næste FN-generalforsamling i september.
I så fald, mente Abe, kunne handelsaftalen underskrives til den tid.
Ifølge kilder til internationale medier har Japan indvilliget i at nedbringe sin told på amerikanske landbrugsvarer – en klar sejr for Trump, idet Japan her har nogle af verdens skrappeste handelsbarrierer. Omvendt sætter det også igen fokus på den kommende aftales forgænger, den såkaldte Trans-Pacific Partnership-aftale (TPP).
TPP blev indgået mellem USA, Japan og en række andre Stillehavslande under daværende præsident Barack Obama. Men den nåede aldrig at blive ratificeret i den amerikanske kongres, før Trump trak USA ud i den første uge af sin præsidentperiode.
Dermed krøllen: Japans toldnedsættelser på landbrug er nogenlunde de samme, som dem Tokyo oprindeligt gav under TPP.
Under TPP indvilligede USA dog også i at nedsætte sin egen told på biler og køretøjer – en af de vigtigste eksportmarkeder for Japan. Men det bliver ikke en del af den nye aftale.
"Der er en række industriprodukter, der vil få deres told nedsat,« udtalte USA’s øverste handelsforhandler, Robert Lighthizer, til medierne i samme anledning. »Køretøjer er ikke iblandt dem."
Lighthizer understregede, at aftalen vil åbne op for amerikansk landbrugshandel til en værdi af 7 milliarder dollars. Trump hævdede selv, at Abe nu havde lovet at købe en større mængde amerikansk korn og hvede.
Her trak Abe i land og forklarede, at det var en beslutning, som kun det japanske private erhverv kunne træffe. Men at det da var en mulighed, idet Japans landbrug i år får en mindre høst grundet problemer med skadedyr.
Abe er allerede kritiseret i de japanske medier for at have givet for meget ved døren. Omvendt slår Abe på, at Japan nu undgår en potentiel straftold på biler på op til 25 pct., som Trump truede med sidste september. Det var efter disse trusler, at Japan påbegyndte de nuværende forhandlinger.
"Hvis du taler om, at begge parter vinder ved aftalen, så vinder USA med stort ’V’ og Japan med lille," udtaler Ichiro Fujisaki, tidligere japansk ambassadør i USA, til Bloomberg.
Især fordi Trump ikke formelt ville trække truslen om en potentiel straftold på biler tilbage. Det kan, lyder konsensus, gøre en endelig handelsaftale svær at få ratificeret i det japanske parlament.