PolicyWatch

Bernie Sanders går direkte efter Novo-konkurrent – vil bryde selskabets patent

Efter at Biomarin i sidste uge fortalte, at det vil slå prisen på verdens dyreste medicin med sin genterapi mod hæmofili, der får et prisskilt på mellem 2 og 3 mio. dollar, truer præsidentkandidat Bernie Sanders nu med at bryde virksomhedens patent.

Den demokratiske præsidentkandidat vil fratage Biomarin og andre farmaselskaber deres medicinske patenter, hvis de sætter en urimelig høj pris på deres behandlinger. | Foto: SHANNON STAPLETON/Reuters / X90052

Hvis adm. direktør Jean-Jacques Bienaime hos det amerikanske biotekselskab Biomarin ønskede opmærksomhed ved at melde ud, at han forventede at stå bag verdens dyreste medicin, så har han fået, hvad han kunne håbe på.

Og måske lidt mere til, for flere ledende demokratiske præsidentkandidater retter nu sigtekornene mod ham og selskabet.

Det rapporterer branchemediet Endpoints.

I sidste uge sagde Bienaime på den store årlige life science-konference JPMorgan i San Francisco, at Biomarins kommende genterapi mod hæmofili A ville få en pris et sted mellem 2 og 3 mio. dollar, svarende til en mulig pris over 20 mio. kr. for en dosis.

Det ville købere gerne betale, sagde han, og dermed står selskabet til at overgå Novartis, som i øjeblikket har verdens nuværende dyreste medicin på markedet i form af Zolgensma, der virker mod en form for livsfarlig muskelsvind hos babyer, og som den schweiziske medicinalgigant tager 2,1 mio. dollar for per behandling.

Patent skal brydes

De prominente demokratiske præsidentkandidater Elizabeth Warren samt Bernie Sanders melder nu ud, at de har intentioner om at bryde med Biomarins patent, hvis en af dem ender i Det Hvide Hus.

Warren har sagt, at det gælder alle medicinproducenter, som sætter overpriser på deres behandlinger, og Bernie Sanders går direkte efter Biomarin på det sociale medie Twitter, hvor han skriver, at selskabet under hans politik vil blive frataget sit patent.

Den amerikanske nonprofitorganisation Institute for Clinical and Economic Review (ICER), der vurderer den kliniske og omkostningsmæssige effektivitet af nye lægemidler, har til gengæld forsvaret en prissætning på 2 mio. dollar på Biomarins terapi, fordi den erstatter en nuværende livslang behandling til mere end 10 mio. dollar samlet set.

Kampen mod høje priser

Forløbet kommer i en tid i USA, hvor der er stort politisk fokus på høje medicinpriser, og den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, også har lagt en kritisk linje mod medicinalindustrien.

I øjeblikket ligger Biomarins genterapi og afventer godkendelse hos den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, og er selskabets forsøg på at tage et skridt ind på blødermarkedet og dermed blive en konkurrent til Novo Nordisk, Roche og andre aktører på scenen.

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har accepteret selskabets godkendelsesansøgning, som blev sendt afsted i november. Biomarins behanding bliver, såfremt den bliver godkendt, den første genterapi mod hæmofili, og vil komme til at konkurrere med Novo Nordisks blødermidler Novoseven og Novoeight samt Roches storsælgende Hemlibra.

I oktober kastede Novo Nordisk sig ind i udviklingen af genterapier mod blandt andet hæmofili, da selskabet indgik en samarbejdsaftale med biotekselskabet Bluebird Bio. Dengang sagde Daniel Brunicardi Timmermann fra Novo Nordisk til MedWatch, at selskabet satser på at udvikle en genterapi, der er mere langtidsholdbar end Biomarins.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie MedWatch).

Mere fra PolicyWatch

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank Niels Valentin Hansen blev torsdag i Højesteret dømt til at betale en erstatning på godt 232 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Statens bank ser næppe nogensinde pengene, men påpeger, at det ikke var det, man gik efter. Frifundne bestyrelsesmedlemmer ånder lettet op.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier