PolicyWatch

Første afrikaner og kvinde skal lede WTO gennem coronakrise

Repræsentanter fra de 164 WTO-lande har enstemmigt godkendt Okonjo-Iweala som ny generalsekretær.

Okonjo-Iweala er den første kvinde og den første afrikaner, der skal stå i spidsen for organisationen i Genève. | Foto: WTO/BRYAN LEHMANN/VIA REUTERS / X80001

Den fremtrædende økonom Ngozi Okonjo-Iweala fra Nigeria er mandag blevet udnævnt som ny generalsekretær i Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Repræsentanter fra de 164 WTO-lande har enstemmigt godkendt hende som ny generalsekretær, lyder det i en pressemeddelelse.

Hendes tiltrædelse kommer på et tidspunkt, hvor WTO står over for sin værste krise siden 1995, hvor den blev oprettet.

Okonjo-Iweala siger, at hendes førsteprioritet vil være at tackle de økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser af pandemien.

"Et stærkt WTO er afgørende, hvis vi skal komme os fuldt ud og hurtigt efter de ødelæggelser, som covid-19-pandemien har forårsaget," siger hun i sin tiltrædelsestale.

Den globale handel lider under coronakrisen. Oven i det skal den nye WTO-chef også forsøge at løse de spændinger, der er mellem flere af verdens store økonomier.

WTO er i øjeblikket ikke i stand til at løse handelsstridigheder mellem lande, fordi USA under præsident Donald Trump har blokeret for udpegelsen af appeldommere.

Trumps regering krævede reformer af WTO uden dog at fremlægge tydelige krav.

Forhandlinger om frihandel har også ligget stille i årevis.

Okonjo-Iweala er den første kvinde og den første afrikaner, der skal stå i spidsen for organisationen i Genève.

Den 66-årige nigerianer har længe været storfavorit til topposten i WTO.

Men Trump-administrationen var imod valget af hende. USA foretrak i stedet den sydkoreanske handelsminister, Yoo Myung-hee.

Da Joe Biden tiltrådte som præsident i USA i januar, blev der banet vej for godkendelsen af Okonjo-Iweala.

Hun har ikke erfaring som handelsminister, men har tidligere været udenrigsminister og finansminister i Nigeria. Derudover er hun tidligere direktør i Verdensbanken.

WTO er en mellemstatslig organisation, som har til formål at bidrage til økonomisk vækst og udvikling ved at mindske hindringer for international handel.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier