PolicyWatch

Verdensledere opfordrer G7 til at betale vacciner til fattige

Rige lande har en interesse i at vaccinere lavindkomstlande, så virus ikke muterer ud af kontrol, mener flere.

Med i appellen er tidligere engelske premierministre, herunder Tony Blair (foto) og Gordon Brown. | Foto: JEFF OVERS/BBC/VIA REUTERS / X80001

Verdens rige lande bør give et meget større økonomisk bidrag til at få vaccineret de fattigste. Det vil nemlig i allerhøjeste grad være i deres egen interesse.

Sådan lyder det fra over 200 tidligere præsidenter, premierministre, udenrigsministre og andre prominente skikkelser. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Verdenslederne har slået sig sammen for at komme med en vaccineappel til G7, som er et forum, der består af syv af verdens dominerende økonomiske magter, som mødes denne uge.

I appellen lyder det, at lykkes det ikke at få alle med på vaccinevognen, er der stor risiko for yderligere mutation og spredning. Derfor er det vigtigt, at der bliver handlet i fællesskab.

"Støtte fra G7 og G20, som gør vacciner tilgængelige for lav- og middelindkomstlande, er ikke velgørenhed, men i hvert eneste lands strategiske egeninteresse," står der ifølge Reuters i brevet.

Heri lyder det også, at globalt samarbejde fejlede i 2020, men at 2021 kan markere begyndelsen på en ny æra.

Udbredt støtte i befolkninger

I brevet opfordres konkret til, at G7-landene betaler to tredjedele af de i alt 66 milliarder dollar (cirka 400 milliarder danske kroner), det vurderes at kræve for at få vaccineret lavindkomstlande. Det skriver The Guardian.

Med i appellen er blandt andre de tidligere britiske premierministre Tony Blair og Gordon Brown. Ifølge Brown vil det for den britiske befolkning være tale om småører at bidrage til en global vaccinationskampagne.

"For kun 30 pence (cirka 2,57 danske kroner) per person per uge i Storbritannien får man verdens bedste forsikring," siger Brown ifølge Reuters.

En meningsmåling fra Red Barnet viste udbredt støtte til ideen i befolkningerne i både USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Canada.

G7 mødes fredag i England. Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er vært for lederne fra Frankrig, Tyskland, USA, Italien, EU, Japan og Canada.

Også FN's tidligere generalsekretær Ban-Ki moon har underskrevet brevet.

Ifølge The Guardian er mindre end to procent af befolkningen blevet vaccineret i Afrika syd for Sahara.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opfordrede i maj rige lande til at donere vacciner til Covax-samarbejdet i stedet for at begynde at vaccinere børn.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier