PolicyWatch

Historisk OECD aftale vedtaget om global minimumsskat

Reglerne skal være implementeret i 2023 og kommer i første omgang til at ramme multinationale firmaer med en omsætning på over 20 milliarder euro.

Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix

Verdens ledende økonomier har efter intense forhandlinger i Paris ved OECD – Organisation for Economic Co-operation and Development – underskrevet en plan om at tvinge multinationale firmaer til at betale en global minimumsskat på mindst 15 pct.

Det skriver Financial Times.

OECD udtaler, at reglerne vil være på plads næste år og implementeret i 2023.

"Denne aftale eliminerer ikke skattekonkurrence, men den sætter en multilateral grænse for dette samtidig med, at den imødegår forskellige interesser fra forhandlingsbordet inklusive dem fra små økonomier og udviklende områder," siger Mathias Coremann, ny generalsekretær i OECD, til Financial Times.

Tilpasningerne og undtagelserne var ikke nok til at tilfredsstille de otte lande, som var imod aftalen hvoraf Irland, Estland og Ungarn er OECD medlemmer. Det politiske pres var således nok til at få skattely-lande såsom Schweiz og Bahamas med på aftalen, skriver Financial Times. Begge lande kan se frem til store tab, når aftalen træder i kraft.

Med denne aftale vil store multinationale firmaer med en omsætning på over 20 milliarder euro betale mere skat, hvor de opererer, end der hvor de er lokaliseret. Efter syv år vil dette element af aftalen omfatte alle firmaer med en omsætning på over 10 milliarder euro.

Europæiske stormagter: Global skatteaftale er i sigte

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier