PolicyWatch

Boris Johnson vil være mindre afhængig af billig importeret arbejdskraft

Benzinkrise presser premierminister Boris Johnson, som taler om retningsskifte i britisk økonomi. Slut med lave lønninger, lav vækst, lav produktivitet og ukontrolleret immigration. I stedet skal der investeres i mennesker, færdigheder, udstyr og maskineri.

Boris Johnson under talen på det Konservative Partis kongres. | Foto: Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix

Retningen for den britiske økonomi skal ændres, så afhængigheden af billig og udenlandsk arbejdskraft mindskes.

Det siger Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, onsdag i en tale, der markerer afslutningen på det Konservative Partis årlige kongres.

"Vi er nu i gang med et retningsskifte, der længe har været forsinket i britisk økonomi. Vi vender ikke tilbage til den gamle, ødelagte model med lave lønninger, lav vækst, få færdigheder og lav produktivitet - alt sammen aktiveret og hjulpet af ukontrolleret immigration, siger han.

Johnson er under pres som følge af forsyningskrisen, der blandt andet har betydet problemer med at få benzin ud til tankstationerne.

Ifølge kritikere skyldes det, at mange chauffører har forladt landet som følge af brexit.

Johnson siger, at hans regering håndterer "de største underliggende problemer i vores økonomi og samfund - problemer, som ingen regering har haft modet til at håndtere før".

Men han afviser at gå i gang med tiltag, der på mere permanent basis skal bringe for eksempel chauffører og landbrugsarbejdere til landet.

I stedet opfordrer Johnson industrien til at gøre mere for at tiltrække arbejdskraft. Det skal blandt andet ske igennem højere lønninger.

- Svaret på de nuværende belastninger, som i høj grad skyldes vækst og en økonomisk genopblomstring, er ikke blot at gå tilbage til den gamle model med ukontrolleret immigration, der holder lønningerne nede, siger han.

- Svaret er at kontrollere immigrationen, så vi tillader talentfulde folk at komme til dette land. Men vi skal ikke bruge immigration som en undskyldning for at have fejlet i forhold til at investere i mennesker, færdigheder, udstyr og maskineri, fortsætter Johnson.

I forbindelse med benzinkrisen har den britiske regering åbnet for 5000 midlertidige visa til chauffører. Samtidig er chauffører fra hæren sat ind.

Johnsons tale blev leveret foran en fyldt sal i byen Manchester.

Kongressen er den første siden Det Konservative Partis valgsejr i 2019. Dengang vandt det absolut flertal. Årets kongres var desuden første gang i to år, at der var fysisk fremmøde.

 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier