PolicyWatch

Saudisk rekordfelt skal producere blå brint

Saudi-Arabien følger op på sin nye målsætning om CO2-neutralitet i 2060 med udmeldingen om, at en stor portion af 760 mia. investeringen i Jafurah-feltet vil gå til produktion af blå brint.

Prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud(tv.) kobler brintinitiativet til Saudi-Arabiens nylige klimamål. | Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP / AFP

Der blev hævet en del øjenbryn, da verdens største olieeksportør, Saudi-Arabien, i forrige uge meldte ud, at man vil være CO2-neutral fra 2060. Nu følger så det første tiltag, melder Bloomberg.

En stor del af de 760 mia. kr., som Saudi-Arabien vil investere i Jafurah-feltet vil nemlig gå til produktion af blå brint. Jafurah betegnes som det største ikke-associerede gasfelt i landets historie. Det vil sige det største gasfelt fra et reservoir, som ikke indeholder olie. 

Feltet vil have en længde på 170 km. og en bredde på omkring 100 kilometer.

"Vi lægger handling bag vores ord med brint. Vi har en fremragende base for gas i Jafurah, som vi vil benytte til produktion af brint," sagde prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, der ligeledes er landets energiminister, ved en klimakonference i hovedstaden Riyadh i søndags.

Blå brint betegner såkaldt grå brint, som laves med naturgas, hvor CO2-udledningen opbevares gennem CCS eller på anden vis genbruges. Det fremgår ikke, hvordan Saudi-Arabien påtænker at opbevare CO2 fra brintproduktionen.

Den første gas fra Jafurah-feltet vil begynde at flyde fra 2024, hvorefter Saudi-Arabien vil opskalere udvindingen i de efterfølgende 12 år.

Nyt rekordfelt er undervejs i Saudi-Arabien

Verdens største olieeksportør vil være klimaneutral i 2060 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier