PolicyWatch

Statsministeren deltager i to dage af klimatopmøde i Glasgow

Statsminister Mette Frederiksen oplyser, at hun mandag og tirsdag i næste uge deltager i klimatopmøde, mens flere præsidenter og premierministre har allerede meldt fra til COP26, der begynder i Glasgow i weekenden.

Statsminister Mette Frederiksen deltager i næste uge i et klimatopmøde i Skotland. Her ses hun ved EU-topmødet i sidste uge i Bruxelles i Belgien. | Foto: Olivier Matthys/AFP / POOL

Statsministeriet bekræfter i en pressemeddelelse, at statsminister Mette Frederiksen (S) 1. og 2. november deltager i klimakonferencen COP26 i Glasgow i Skotland. Det er her, at den del af konferencen, hvor verdens statsledere mødes, bliver afholdt. Det er ambitionen, at COP26 skal ende med, at verdens lande sætter endnu højere mål for at nedbringe CO2-udledningen.

Klimatopmødet begynder i næste uge og fortsætter frem til 12. november.

"Klimaet er vores vigtigste og største udfordring. Det er nu, vi skal handle, og nu vi sammen skal levere. Det globale ambitionsniveau skal op. Vi skal vise vejen til en effektiv og realiserbar grøn omstilling, hvor vækst og lavere CO2-udledninger går hånd i hånd. Vi er i Danmark klar til at gøre vores del. Men alle skal bidrage langt mere. Det er ikke en mulighed at lade være," skriver statsministeren i meddelelsen.

Under et statsbesøg i Indien sagde Mette Frederiksen, at de rigeste lande i verden - og dermed også Danmark - skal gå forrest, når det kommer til at reducere udledningerne, og at G20-mødet, der bliver holdt forud for COP26, dermed er afgørende. G20 er en samling af verdens største økonomier.

"Vi skal presse på flere steder og ikke mindst helt konkret, når det kommer til finansiering af grøn udvikling i udviklingslande. Så det handler om at sikre, at G20-mødet ender med, at de rige lande sætter ambitionerne op og forpligter sig. Så kan vi godt nå i mål. Men det står og falder i høj grad med G20," sagde statsministeren.

I pressemeddelelsen mandag betoner Mette Frederiksen, at det haster med at få nedbragt den globale udledning af CO2.

"IPCC-rapporten viser med al tydelighed, at verden langt fra har gjort nok for at begrænse klimakrisen," skriver hun med reference til en rapport fra FN's klimapanel, IPCC, der for få måneder siden kom med dystre udsigter.

Fortsætter man samme udledning af drivhusgasser som nu, vil det blive mellem 2,1 og 3,5 grader varmere i 2100. I værste fald bliver det mellem 3,3 og 5,7 grader varmere. Til sammenligning ventes en temperaturstigning på blot 1,5 grader at medføre sammenbrud af økosystemer, at flere arter vil uddø, og vandstanden vil stige mærkbart.

Præsidenter bliver væk fra topmøde

Men mens Mette Frederiksen deltager, har andre statsledere valgt at blive væk. Præsidenterne fra Rusland, Kina og Brasilien samt den australske premierminister har f.eks. allerede meldt fra til COP26.

Det får forhenværende klimakommissær og bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito Connie Hedegaard til at råbe vagt i gevær og sige, at det går i "den totalt forkerte retning". Det skriver Børsen.

Når de lande, der tilsammen står for at udlede mest CO2 og andre drivhusgasser og samtidig har lave ambitioner om og planer for at reducere dem, melder fra, bliver det ifølge Connie Hedegaard "hamrende svært", da der på Klimatopmødet skal diskuteres "økonomi, finansiering og markeder", altså blandt andet. om ilandenes løfter til ulandene om 100 mia. dollar årligt bliver opfyldt.

"Der er virkeligt dårlige relationer mellem USA og Kina, det gælder også forholdet mellem EU og Rusland og mange andre lande, der ikke har den store interesse i at bøje sig mod hinanden," siger Connie Hedegaard om udgangspunktet for FN-topmødet.

Hun tror, at det er usandsynligt, at COP26 vil resultere i, at "man kan sige, at nu er vi i mål", men at succeskriteriet i stedet vil være, "hvis man bagefter kan sige, vi er stadigt der, hvor det er muligt at holde sig inden for de 2 graders temperaturstigning – og helst mindre."

Putin bliver væk fra klimatopmøde i Skotland 

Medie: Kinas præsident kommer ikke til klimatopmøde 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier