WHO: En tsunami af smittede lægger enormt pres på hospitaler

Der er ikke på noget tidspunkt under coronapandemien blevet registreret et højere antal smittede globalt i løbet af en uge end i den seneste.Det viser en opgørelse foretaget af nyhedsbureauet AFP. Det får FN's sundhedsorganisation, WHO, til at slå alarm.
Hospitaler vil blive bragt til bristepunktet efter i lang tid at have været overbelastet af deltavarianten og den nyere og stærkt smitsomme variant, der kendes som omikron, lyder det.
"Jeg er stærkt bekymret for, at den mere smittefarlige omikron, der er i omløb på samme tid som delta, vil føre til en tsunami af smittetilfælde," siger WHO's chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Dette lægger - og vil fortsat lægge - et enormt pres på udmattede sundhedsarbejdere og på sundhedssystemer, der balancerer på kanten af kollaps," advarer han.
Han minder om, at det ikke kun er patienter, men også smittede sygeplejersker og læger, der presser hospitalerne til det yderste.
Ifølge opgørelsen fra AFP er over 935.000 personer i gennemsnit blevet testet positive for coronavirus hver dag i perioden fra 22. til 28. december. Tallet er baseret på opdateringer fra nationale sundhedsmyndigheder verden over.
Det overgår klart den seneste rekord. Den blev registreret fra 23. til 29. april i år og lød på cirka 817.000 coronasmittede i gennemsnit om dagen.
Tallene indeholder dog også en vis usikkerhed.Der er således stor forskel på, hvor meget de forskellige lande tester, og på hvor effektive deres testsystemer har været i løbet af pandemien.
Danmark er eksempelvis et af de lande, der - trods sin relativt beskedne størrelse - har gennemført flest coronatest per indbygger.
Selv om der den seneste uge er registreret det højeste antal smittede under pandemien, ser billedet anderledes ud på verdensplan i forhold til antallet af dødsfald.
De seneste tre uger har antallet af coronarelaterede dødsfald været faldende. Det har vacciner en væsentlig andel i.
"De uvaccinerede er mange gange mere i risiko for at dø af den ene eller anden variant," lyder det fra WHO's chef.
Onsdag er der registreret 23.228 smittetilfælde i Danmark, hvilket er rekordmange.
Svar fra 189.512 PCR-test indgår i opgørelsen, hvilket er højere end de to foregående dage.
Af dem har 12,26 procent været positive for covid-19. Det er cirka på samme niveau som mandag og tirsdag.
Sygehuse er ved at løbe tør for effektiv coronabehandling
WHO: Omikron udgør stadig en stor risiko