PolicyWatch

Prognose: Krigen i Ukraine rammer væksten i hele verden

Krigen i Ukraine får negative konsekvenser for hele verdens økonomi, forudser OECD, der varsler lavere vækst.

OECD’s generalsekretær Mathias Cormann understreget, at organisationens prognoser for væksten er afhængige af, hvor længe krigen i Ukraine kommer til at vare. Foto: Eric Piermont/AFP/Ritzau Scanpix | Foto: ERIC PIERMONT/AFP / AFP

Krigen mellem Rusland og Ukraine får OECD til at nedjustere forventningerne til den globale vækst.

Hos OECD, der har til formål at fremme økonomisk vækst og beskæftigelse i medlemslandene, forventer man, at den globale vækst i 2022 vil ende med at blive 1,1 procentpoint lavere, end hvis krigen ikke var brudt ud. I eurozonen sænkes forventningerne med 1,4 procentpoint. Russerne selv bliver dog også hårdt ramt og må forventes at gå i dyb recession.

OECD’s seneste prognose fra december 201 forudså ellers en vækst på 4,5 procent i verden og 4,3 procent i eurolandene. Men den kan man altså godt smide i skraldespanden nu.

Selv om Rusland og Ukraine tilsammen kun udgør omkring 2 procent af verdensøkonomien, er deres betydning større end det, forklarer Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

”De to lande er store leverandører af en lang række råstoffer til særligt det europæiske marked. Det gælder korn, kunstgødning, metaller og træ, og så selvfølgelig også energi i form af olie og gas,” siger han.

Fordi mange af disse handelsvarer enten er omfattet af sanktioner, ikke kan produceres i samme omfang eller måske ikke kan blive transporteret på grund af krigen, kan udbuddet ikke matche efterspørgslen.

Vil også ramme væksten fremover

Derfor forventer OECD ud over lavere vækst en markant højere inflation, der ligger 2,5 procentpoint højere, end det ellers ville være tilfældet.

Alt afhænger dog af, hvor længe krigen kommer til at vare, understreger OECD’s generalsekretær Mathias Cormann.

Men uanset hvad lader det sig ikke længere gøre at spole tiden tilbage til tidspunktet inden krigen, mener Allan Sørensen.

”Der har jo først og fremmest været en masse menneskelige omkostninger som følge af krigen. Og uanset, om man så stoppede den i morgen, er der også allerede sket økonomiske tab. Samtidig må man forvente, at sanktionerne mod Rusland vil fortsætte en rum tid endnu, og det vil også ramme væksten fremover,” siger han.

Hårdt pres på rublen efter sanktioner mod Rusland

Europarådet og OECD lægger Rusland på is

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier