PolicyWatch

FN advarer om at krigen i Ukraine kan føre til global fødevarekrise

Verdensbanken afsætter yderligere 12 mia. dollars til at afbøde krisen.

Antonio Guterres, FN's generalsekretær | Foto: Lisa Leutner/REUTERS / X07639

Global underernæring og hungersnød. Så dystre ord bruger FNs generalsekretær, Antonio Guterres, når han advarer om, at krigen i Ukraine kan puste til en allerede ulmende fødevarekrise flere steder i verden. Ifølge FN kan krisen medføre en verdensomspændende krise og ligefrem sult, der kan vare i årevis. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Manglen på korn og gødning kan ifølge generalsekretæren føre til en globale sultkatastrofe, og Verdensbanken har nu afsat yderligere 12 mia dollars til at afbøde det FN betegner som en truende, global fødevarekrise.

Global opvarmning, tørke, corona-epidemien og nu krigen i Ukraine truer ifølge Guterres med at sende millioner af mennesker ”ud over kanten til fødevareusikkerhed”. Det hele forstærkes yderligere af de finansielle markeders frygt for inflation og verdensomspændende inflation. Ordene faldt på et FN-møde i New York, hvor generalsekretæren endnu engang beder Rusland om at få ukrainsk korn og russisk gødning tilbage på verdensmarkedet. Rusland og Ukraine står tilsammen for 30 pct af verdens hvedeproduktion, og det er ikke første gang Guterres appellerer til de to lande om at genoptage eksporten.

FN har tidligere advaret om truende fødevarekatastrofer i Afrika og Asien, men nu taler generalsekretæren altså om en verdensomspændende krise.

Prognose: Priser på fødevarer vil forblive høje

Hvedepriserne stiger til rekord efter indisk forbud mod at eksportere

Fødevareøkonom forudser endnu større prisstigninger i år

Tørken viser tænder: Råvareanalytiker er bekymret for høsten i Europa

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier