PolicyWatch

Vrede finner ser russiske turister strømme ind i Finland

Finland har udstedt turistvisum til 100.000 russere trods krig i Ukraine. Det er uholdbart, siger politikere.

En russisk bil gennemsøges ved den finsk/russiske grænse i Nuijamaa i den sydvestlige del af Finland. Foto: AFP

Busser med russiske turister strømmer ind over grænseovergangen Nuijamaa i den sydvestlige del af Finland. Mange af de besøgende håber på en fredelig sommerferie i den finske natur, mens andre har planer om at komme længere ned i Europa.

For selv om Finland har søgt om medlemskab af Nato efter Ruslands invasion i Ukraine, er det fortsat det eneste EU-naboland til Rusland, der udsteder visum til russiske turister.

”Jeg er rejst hertil i 12 år. Dette er et vidunderligt land med natur og søer,”siger 37-årige Boris Surovtsev fra Skt. Petersborg, mens han venter i en kø for at krydse grænsen.

Efter at EU har lukket sit luftrum for russiske fly, er Finland blevet et vigtigt transitland for russere, der leder efter steder til at flyve videre til andre byer i Europa.

Men mange finner bryder sig ikke om det. Bare tanken om, at russerne hygger sig i den finske sommer, mens ukrainerne lider under krig og en brutal invasion, bliver mødt med forargelse.

”Det kan ikke være rigtigt, at russere frit kan rejse til Finland. Det fjerner grundlaget for sanktionerne. Jeg mener, der burde være de samme restriktioner,” siger Kirsi Iljin, der er en lokal borger.

For at udtrykke støtte til Ukraine har Finlands konservative oppositionsparti i denne uge foreslået, at man afskaffer visum til russere.

”Denne situation er uholdbar. Ukrainske borgere bliver dræbt. Blandt dem kvinder og børn. Samtidig tilbringer russere deres ferie i EU,” lyder det fra partiets parlamentsmedlem Jukka Kopra.

En opfattelse, der synes at blive støttet af et flertal i det finske parlament.

Andre lande har stoppet visumudstedelse

Der er udstedt turistvisum til op imod 100.000 russere. Alene i juli er der udstedt 10.000. Det komplicerer situationen, siger Aki Linden fra det regerende socialdemokratiske parti.

”Personligt mener jeg, at man bør øge restriktionerne. Sagen er for øjeblikket i Udenrigsministeriet,” forklarer han.

Tirsdag svarede Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, at Rusland ”vil reagere meget negativt”, hvis der skulle blive indført restriktioner.

De øvrige EU-lande, der har grænser til Rusland - Estland, Letland, Litauen og Polen - har allerede stoppet for visum til russere.

Tilstrømningen af russere til Finland tog fart, da de finske myndigheder 15. juli ophævede de sidste corona-begrænsninger for rejser. Mange bruger Finland til at omgå de flyveforbud, som russiske fly er ramt af.

Boris Surovtsev har et visum, der er gyldigt i fem år, og han kan besøge Finland op til ti gange hvert år. Han er bekymret for, at det vil stoppe.

”Det vil gøre mig meget trist og ked af det. Jeg håber, at krigen snart slutter,” siger han.

Stoltenberg: Nu får Putin mere Nato på sit dørtrin

Sverige og Finland har indgivet ansøgninger om Nato-medlemskab

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier