PolicyWatch

Norge skærper kontrol med russisk fisk

Norge strammer nu adgangen for russiske fiskeskibe til norske havne, så de fremover kun kan anløbe tre havne. Den norske opposition er ikke tilfreds, men mener, at der burde lukkes helt for adgangen.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/AP/Ritzau Scanpix

Norge skærper kontrollen med russiske fiskerbåde. De må for fremtiden kun levere fisk i de nordnorske havne Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord.

Det meddeler den norske regering ifølge NTB. Norge har ellers i forbindelse med krigen i Ukraine som det eneste land i det vestlige samarbejde undtaget russiske fiskerbåde fra at sejle ind i norske havne. Men det indskrænkes nu til tre havne. Målet er, at de russiske fiskerbåde skal kontrolleres, når de ankommer.

Stod det til den norske opposition, skulle der indføres et fuldstændigt forbud mod de russiske fiskerbåde.

”Hvis regeringen faktisk mener, at disse fiskefartøjer udgør en sikkerhedsrisiko, burde den fuldføre sit ræsonnement og lukke havnene helt. Nu er det fortsat muligt for Putin at tjene på sine fiskefartøjer,” lyder det fra lederen af partiet Venstre, Guri Melby.

Ine Eriksen, der for partiet Høyre er formand for Stortingets udenrigs- og forsvarskomité, advarer om, at der er risiko for, at de russiske både kan være udstyret med ”militær kapacitet”.

Eller også vil de kunne bruges til at omgå de europæiske sanktioner, som Rusland er ramt af, mens landet fører krig i Ukraine. Norge og Rusland har i 50 år haft et fiskerisamarbejde. Det blev indledt under Den Kolde Krig.

Beredskabsminister Emilie Enger Mehl vil ikke svare på spørgsmålet, om der er er en konkret mistanke om, at de russiske fartøjer har været brugt til efterretningsarbejde.

EU vedtager ny sanktionspakke: Rammer russisk stål og olie

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier