Ukrainsk tørlastchef: ”Kornkorridoren har haft en enormt positiv effekt”
Aftalen om eksport af ukrainsk korn via en ”korridor” i Sortehavet har haft en række positive resultater, og selv om der også har været problemer, bør den forlænges, når den udløber 19. november.
Sådan lyder vurderingen fra Gennadiy Ivanov, direktør for tørlastselskabet BPG Shipping/Kronos Bulkers.
Først og fremmest er korneksporten fra Ukraine steget markant og nået op på næsten 8 mio. ton, siden tørlastskibet Razoni som det første fartøj efter indgåelsen af aftalen forlod Odesa 1. august lastet med ukrainsk korn og sejlede ud i korridoren med kurs mod Libanon.
”Kornkorridoren har haft en enormt positiv effekt på forsyningen af fødevarer, og den har haft en markant effekt på raterne ud af Ukraine,” siger Ivanov til ShippingWatch.
Tre hovedfaktorer bag de lavere rater
Han er overbevist om, at en lukning af korridoren vil få en øjeblikkelig og negativ effekt på markedet, fragtpriserne og den globale fødevareforsyning.
Ivanov påpeger bl.a., at fragtraterne fra Ukraine som et resultat af kornkorridoren faldt med ca. 30 pct. frem til midten af september. Det skyldtes tre hovedfaktorer:
- En øget mængde tonnage og flere skibe, der var villige til at sejle til Ukraine, fordi skibsejerne mente, at korridoren fungerede og var sikker. Derfor faldt fragtraterne.
- Stabilisering af forsikringspræmierne. I begyndelsen af august lå de på 4-5 pct., og siden er de faldet til 1-1,5 pct.
- Den generelt negative tendens på det globale fragtmarked på grund af den globale økonomiske afmatning.
Imidlertid førte udviklingen i oktober igen til stigninger i fragtraterne, da flere og flere skibe begyndte at ligge i kø ud for Istanbul. Det førte til flaskehalse i hele forsyningskæden, og ifølge FN er situationen kun blevet værre.
”Lige nu venter flere end 150 fartøjer omkring Istanbul på at komme videre, og disse forsinkelser kan forårsage forstyrrelser i forsyningskæden og havneaktiviteten,” sagde FN-talsmanden Ismini Palla tidligere på ugen ifølge Reuters.
Disse flaskehalse har ført til øget ventetid, som lige nu er på flere uger.
”For øjeblikket er ventetiden for skibe i ballasttilstand 9-14 dage på vej til Ukraine og 15-20 dage for lastede skibe. Det har ført til øgede fragtrater, fordi afskiberne, kornhandlerne og befragterne er blevet meget eksponeret over for ”demurrage-”udgifter (regler for gebyrer, red.) på grund af ventetiden,” forklarer Gennadiy Ivanov.

Derfor må problemerne i Istanbul løses, understreger han.
”Inspektionerne i Istanbul er en flaskehals. Markedsaktørerne er overbeviste om, at man for at minimere ventetiden i Istanbul må holde op med at inspicere lastede skibe og kun inspicere tomme skibe (på vej tilbage til Ukraine, red.), fordi Rusland vil sikre sig, at de ikke bruges til transport af våben. Inspektion af de lastede skibe er spild af tid,” siger han.
Russerne bremser for inspektioner
Ifølge Ivanov ønsker russerne ikke at øge mængden af inspektioner. Derfor arbejder havnene omkring Odesa kun på 25-30 pct. af deres fulde kapacitet, og kornhandlerne bruger penge på at stå i kø frem for at købe korn.
Alligevel lægger han vægt på de konkrete og positive resultater, som korridoren har ført med sig.
”I august og september blev 5,5 mio. ton korn og biprodukter eksporteret. 241 skibe sejlede ud af havnene i Odesa, Chornomorsk og Pivdennyi. I forhold til august blev eksporten mere end fordoblet, og antallet af skibe, der forlod havnene, blev næsten tredoblet.”
Mange af skibene, som foretager korntransporterne, er tyrkisk-kontrollerede. Der er også andre aktører, som er vant til at operere i regionen og hvis flåder er gamle, hvilket sænker forsikringspræmierne.
Så er der en gruppe skibsejere og operatører, der er vant til at arbejde i krigsramte og risikable områder. De er, som Ivanov udtrykker det, ”i det her for pengenes skyld.”
Endnu arbejder ingen førsteklasses eller globalt anerkendte shippingselskaber i korridoren.
Manglende aftale vil føre til svære tider
FN har anbefalet en forlængelse af aftalen, når den udløber 19. november. I slutningen af september forudse Ukraines landbrugsminister, Mykola Solskyj, at man nok skulle vente til allersidste øjeblik, inden en forlængelse kunne komme på plads.
”Jeg tror, at vi vil nå frem til en forståelse af, hvorvidt der kommer en underskrivelse eller ej, tættere på slutningen af denne aftale, hvilket betyder i anden halvdel af november,” sagde han på en international landbrugskonference.
Skulle det ikke lykkes, forudser Gennadi Ivanov svære tider for den globale fødevarforsyning – og situationen i Ukraines nærområde.
”Det er helt klart, at vi vil stå over for en stigning i de globale fødevarepriser. Og hvad fragt angår, vil Sortehavet blive et kriseramt område.”
Skibe med ukrainsk korn venter op til ni dage på inspektion ved Istanbul
Relaterede artikler:
Trods russisk hævntogt tror FN stadig på kornaftale
For abonnenter