PolicyWatch

USA-kender: Splittet kongres i USA kan betyde mere stilstand

Republikanerne sikrede sig natten til torsdag endegyldigt flertallet i Repræsentanternes Hus. Det kan betyde, at amerikansk politik går i stå.

Republikanernes Kevin McCarthy bliver formand for Repræsentanternes Hus. | Foto: Tom Brenner/REUTERS / X06967

Natten til torsdag sikrede republikanerne sig et snævert flertal i Repræsentanternes Hus oven på det amerikanske midtvejsvalg. Når demokraterne samtidig har flertal i Senatet kan det betyde, at meget af amerikansk politik går i stå.

Sådan lyder vurderingen fra chefredaktør på netmediet Kongressen.com og USA-kender Anders Agner.

”Der er ikke umiddelbart noget, som for alvor tyder på, at tværpolitisk samarbejde pludselig er noget, som vender tilbage til amerikansk politik,” siger han.

Det var forventet, at republikanerne ville sikre sig et flertal i Repræsentanternes Hus. Historisk taber den nye præsidents parti ofte kontrollen med et eller to kamre i den amerikanske kongres ved første valg efter præsidentvalget.

”Historien taler for, at den nye præsidents parti går tilbage i Repræsentanternes Hus, og det havde målingerne også vist, ville ske den her gang,” siger Anders Agner.

Men republikanernes flertal er mere snævert end forventet før midtvejsvalget 8. november, tilføjer han.

”I og med, at det republikanske flertal er så småt, som det trods alt er, så bliver det også en opgave for Kevin McCarthy, (kommende formand for Repræsentanternes Hus, red.), at sørge for, at der ikke er sprækker i gruppen,” siger han.

Han mener, at den amerikanske præsident, Joe Biden, og demokraterne er mere interesserede i at samarbejde med republikanerne, end republikanerne er med dem.

Men når flertallet i Repræsentanternes Hus kun er på få pladser, kan det være sværere for republikanerne at blokere for politik fra Joe Biden eller demokraterne, end det ellers ville have været, vurderer Anders Agner.

Det skyldes, at de republikanske politikere kan have vidt forskellige interesser. De mere moderate kunne være åbne over for samarbejde med demokraterne. Andre af republikanerne kan slet ikke.

”Man håber ved at obstruere demokraterne og obstruere Biden, at man svækker dem,” siger han.

Ifølge ham vurderer den republikanske ledelse, at for meget samarbejde kan styrke Biden og demokraterne til præsidentvalget i 2024.

USA: Demokraterne ser ud til at overgå forventninger i Huset

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Ejendomsbranche: Ny regering vil blive mødt med tre klare ønsker

I de igangværende regeringsforhandlinger forsøger branchetalerøret Ejendomdanmark især at spille ind på tre områder. Øverst står den udskældte lagerskat. Den vil ”smadre en hel branche”, siger adm. direktør Peter Stenholm, der foreslår en alternativ model. Også mindre byrdefulde generationsskifter kæmper han for.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier