Ny sanktionspakke åbner døren for salg af Flüggers russiske fabrikker
Siden april sidste år har Flügger villet sælge sine aktiviteter i Rusland og Belarus, men den danske malingkoncern er blevet bremset af rækken af sanktioner, der er væltet ned over Rusland som konsekvens af landets invasion af Ukraine, der startede 24. februar.
Så sent som i Flüggers halvårsregnskab fra 12. december skrev malingkoncernen, at den på grund af sanktionerne ikke forventede at komme af med aktiviteterne i Rusland og Belarus inden for det kommende år.
Men få dage senere, 16. december, landede den niende sanktionspakke fra EU, som åbner mulighed for, at virksomheder med russiske aktiviteter kan søge om en særlig tilladelse til at afhænde disse aktiviteter uden at bryde sanktionerne, og det ændrer tingene for Flügger.
”Som vi har sagt siden krigens start, ønsker vi at sælge vores aktiviteter i Rusland. Hidtil har det ikke været muligt, fordi et salg ville være i strid med sanktionerne. Så vi er glade for, EU nu har åbnet for at søge dispensation til at sælge,” skriver Casper Paggio, kommunikationschef i Flügger, i en mail til DetailWatch.
Flüggers aktiviteter består af to fabrikker i Rusland og en fabrik i Belarus, der fortsat producerer til det lokale marked.
Håber at afhænde fabrikker
Flügger er ikke den eneste danske malingkoncern med fingrene i klemme i Rusland. Hempel, der fremstiller skibsmaling, står i en lignende situation med en fabrik i Rusland, som Hempel ikke har kunnet afhænde af frygt for sanktionsbrud.
Modsat Flügger har Hempel taget sin fabrik ud af drift, hvilket betyder, at Hempels 124 medarbejdere på fabrikken er sendt hjem med løn.
Til DetailWatch’ søstermedie ShippingWatch oplyser Hempel, at virksomheden med den nye sanktionspakke fra december håber på at sælge sine russiske aktiviteter i løbet af årets første tre måneder.
”Det er stadig vores plan at afhænde vores russiske aktiviteter så hurtigt som muligt, men det er svært at give en konkret tidslinje for, hvornår vi forventer, at processen er afsluttet. Forhåbentligt bliver det i første kvartal af 2023,” oplyser Hempel til ShippingWatch.
Flügger vil ikke sætte dato på for et muligt frasalg af fabrikkerne i Rusland og Belarus. Koncernen siger dog, at den arbejder på at nå det inden 30. september, som er den tidsfrist, EU har sat for at søge dispensation fra sanktionerne.
”Vi håber på og arbejder målrettet for at kunne komme i mål med et salg inden for fristen, selv om de ekstraordinære omstændigheder med en meget kompliceret proces for både salg og dispensation, herunder at salget skal godkendes af de russiske myndigheder, betyder, at vi endnu ikke kan sige, hvornår et salg kan gennemføres,” skriver kommunikationschef Casper Paggio i et mailsvar.
Købte østeuropæisk koncern i 2020
Flüggers aktiviteter i Rusland og Belarus sker gennem datterselskabet Eskaro Group, der er en malingkoncern, som Flügger købte 70 pct. af i november 2020 for 208 mio. kr.
Eskaros historie går tilbage til 1975, hvor selskabet blev stiftet i Finland. I 1990’erne ekspanderede Eskaro til Estland, Letland, Ukraine og altså også Belarus og Rusland.
Modsat Flüggers aktiviteter i Danmark har Eskaro ikke butikker i landene, men i stedet fabrikker, der producerer maling til salg i eksempelvis byggemarkeder.
Før krigen var Rusland og Ukraine Eskaro Groups største markeder målt på omsætning, hvilket stadig er tilfældet, men i april nedskrev Flügger værdien af Eskaros aktiver i Rusland, Belarus og Ukraine med 132 mio. kr. som følge af krigen.
Efterfølgende har Flügger i halvåret fra maj til og med oktober fordoblet omsætningen i Rusland fra 80 mio. kr. til 164 mio. kr. på grund af en styrket rubel samt et øget salg af high end-produkter. Samtidig er omsætningen i det krigshærgede land Ukraine faldet med 40 pct., men er dog fortsat Eskaros næststørste marked med en omsætning på 46 mio. kr.