PolicyWatch

Ny EU-chef i 3F vil være modvægt til erhvervslivets lobbyister

Der er en ubalance mellem lønmodtagernes og erhvervslivets magt i EU, mener chefen for 3F's nyoprettede lobbykontor i Bruxelles. EU-Kommissionen holder i overvejende grad møder med erhvervslobbyister, og så må fagbevægelsen slås med Greenpeace om resten af møderne, siger han.

Simon Redder Momsen, sekretariatsleder på 3F's Bruxelles-kontor | Foto: PR

Danske murere, lastbilchauffører og fabriksarbejdere sætter nu beskyttelsesstøvlen ned blandt blankpolerede herresko og stiletter midt i magtens centrum i EU, når fagforeningen 3F opretter et lobbykontor i skyggen af Europa-Parlamentets glasbygning i Bruxelles.

Til at stå i spidsen for det nye kontor har 3F ansat 33-årige Simon Redder Momsen, der kommer fra en stilling som international sekretær i Socialdemokratiet.

"Der er en kæmpemæssig ubalance mellem lønmodtagernes og erhvervslivets interessevaretagelse i Bruxelles og i EU-systemet, som det her skal være med til at rette op på," siger Simon Redder Momsen til PolicyWatch.

Over 75 pct. af de møder, som EU-Kommissionens medarbejdere tager med lobbyister, er med repræsentanter fra erhvervslivet, viser en undersøgelse af EU's lobbyregister, som organisationen Transparency International har lavet. Det giver en skævhed, mener Simon Redder Momsen.

"EU-Kommissionen holder i langt overvejende grad møder med lobbyister fra erhvervslivet. Og så kan vi i fagbevægelsen slås med Greenpeace og forbrugerorganisationerne om at få de resterende møder," siger han.

Vil beskytte den danske model

3F har hidtil forsøgt at påvirke EU-lovgivningen fra fagforeningens kontor i København. Men med det nye kontor, hvor der i alt skal sidde tre medarbejdere, håber 3F at kunne sætte et større aftryk på de initiativer fra EU, der påvirker medlemmer.

"Det skyldes også, at der sker en kæmpemæssig udvikling i EU i de her år. Hvis man ser på mængden af østeuropæisk arbejdskraft i Danmark, der arbejder på elendige vilkår, så er den steget kraftigt igennem de senere år. Og det er 3F’erne, der mærker det i metrobyggeriet, på de jyske motorveje og i de fynske gartnerier," siger Simon Redder Momsen og tilføjer:

"Der er et enormt pres på den danske model, og EU har kæmpe betydning for 3F'ernes hverdag. Derfor har vi som organisation ikke råd til at lade være med at prioritere at prøve mere proaktivt at påvirke de beslutninger, som træffes."

Forventer du, at I rent faktisk kan gøre en forskel?

"Min forventning er klart, at vi kan gøre en forskel. Ellers var jeg heller ikke gået ind i det her job."

"Men det er et kæmpesystem, vi arbejder i. Så det er selvfølgelig ikke, fordi vi kommer til fuldstændigt at revolutionere EU-systemet med vores tre mand. Men vi skal arbejde fokuseret og udpege de direktiver og forordninger, hvor vi vurderer, vi kan gøre en forskel. Og hvis vi kan rette op på nogle ting, er det en succes," tilføjer lobbyisten.

Rykker ind hos erhvervslobby

Arbejdsredskabet er blandt andet "sund fornuft og gode argumenter," siger Simon Redder Momsen, der derfor i øjeblikket er ved at læse sig igennem de udspil, der ligger på en europæiske arbejdsmarkedsmyndighed og arbejdsvilkårsdirektivet.

"Det er nogle ting, der kører på fuldt tryk i Bruxelles, og hvor vi gerne vil ind at påvirke dem i lønmodtagernes retning."

Det er noget, der går helt ind i mit grundværdisæt om, hvad jeg mener, er et retfærdigt samfund.

Simon Redder Momsen, cheflobbyist i 3F

Til at starte med foregår læsningen på 3F's kontor i København, men omkring 1. december rykker Bruxelles-holdet til den europæiske hovedstad. Her har 3F fået et kontor sammen med Landbrug & Fødevarer ved Place de Luxembourg.

Hvorfor skal I sidde sammen med erhvervslivet og ikke med jeres kampfæller?

"Man skal ikke lægge så meget politisk i det. De er vores udlejer. Men der er selvfølgelig nogle ting, vi kan arbejde sammen med erhvervslivet om. På nogle områder, når det kommer til at forsvare den danske model, er de i forlængelse af vores tradition for respektfuldt samarbejde vores medspillere."

"På andre områder, når det kommer til kampen for lønmodtagerrettigheder, imod social dumping, og hvor langt vi vil gå, kommer vi til at have forskellige holdninger," tilføjer han.

Simon Redder Momsen har ikke tidligere været udstationeret i Bruxelles, men han har tidligere arbejdet i Udenrigsministeriet, ligesom hans rolle i Socialdemokratiet i høj grad var rettet mod Bruxelles.

"Jeg har igennem min stilling som international sekretær i Socialdemokratiet arbejdet rigtig meget med europæisk politikudvikling. Så jeg har ikke boet i Bruxelles, men jeg kender indersiden af en del mødelokaler i byen utrolig godt," siger han.

Personlig mærkesag

3F's helt overordnede mål i Bruxelles er at arbejde for 3F’ernes interesser, for at beskytte den danske model og for "fair fri bevægelighed," siger han.

Er det her en sag, du går op i personligt, eller er det noget, du går op i, fordi du får penge for det?

"Det er i høj grad noget, jeg gå op i personligt. Jeg føler mig dybt privilegeret over at have et arbejde, som jeg brænder så meget for, for jeg har altid været et politisk engageret menneske."

Hvorfor er arbejdstagerrettigheder vigtige for dig?

"Det er noget, der går helt ind i mit grundværdisæt om, hvad jeg mener, er et retfærdigt samfund. Det handler om en lyst til at skabe et mere rimeligt og retfærdigt samfund for almindelige mennesker. Det har altid drevet mig. Koblingen mellem de store internationale spørgsmål og beslutninger og konsekvenserne for den enkelte lønmodtager i Danmark, synes jeg, er enormt spændende at arbejde med."

Fritid med saxofon og fodbold

Simon Redder Momsen er gift og har en dreng på 2,5 år. Familien flytter med til Bruxelles, og derfor er det ikke kun direktiver og forordninger, der optager den nye lobbyist.

"For tiden går mine aftener med at finde et sted at bo dernede og gennemskue det belgiske skolesystem, hvor børn allerede starter i treårsalderen i forskole," siger han.

Foruden arbejdet og familien bruger Simon Redder Momsen blandt andet sin energi på at spille lidt saxofon og krydse fingre for, at fodboldklubben Esbjerg hiver point hjem i Superligaen. 

"Jeg er vokset op i Billund Kommune, så det kunne enten være Vejle eller Esbjerg, da jeg skulle vælge klub som barn. Jeg tror, valget faldt på Esbjerg, fordi jeg læste Jydskevestkysten, og de dækkede mest Esbjerg," siger han.

Efter en sæson i næstbedste række rykkede Esbjerg i foråret op i Superligaen. I øvrigt sammen med Vejle. De to klubber mødte hinanden 21. september, hvor Vejle vandt 1-0 i en kamp, der af DR blev kaldt en "tam affære."

I den samlede stilling i Superligaen indtager Esbjerg dog en fjerdeplads, mens Vejle roder rundt blandt nedrykningskandidaterne.

Er du i dag glad for, at valget faldt på Esbjerg frem for Vejle?

"Ja, imellem de to klubber har jeg helt klart valgt rigtigt. Men det har været nogle hårde år at holde med Esbjerg. Og jeg kan stadig være ked af sæsonen 2003/2004, hvor vi var fire point foran i Superligaen med seks runder igen. Så taber vi fem ud af de sidste seks kampe og ender på tredjepladsen," siger Simon Redder Momsen.

"Det er stadigvæk den tabte guldsæson," tilføjer han.

Du kan vel glæde dig over, at der snart kommer en ny guldsæson for Esbjerg?

"Det tror jeg sgu ikke, der gør. Men håbet er lysegrønt."

El-lobbyisten: EU-politik påvirker livet for en halv milliard mennesker

Skibslobbyisten i Bruxelles: I en sen nattetime fik vi det ønskede resultat

Erhvervslobbyist: Ambitionsniveauet i EU er lavt for tiden

Telelobbyisten: 5G får stor betydning for dansk erhvervsliv

Finans Danmark: EU-lovgivning er en lasagne med lidt flere lag

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier