PolicyWatch

Øko-godsejer om landbrugsstøtte: "Det er første skridt til at genvinde selvtilliden, at du kan forsørge dig selv"

Svend Brodersen, der står i spidsen for et af Danmarks største økologiske landbrug kalder landbrugsstøtten "gift for landbruget" - men han modtager den gerne, og den skal ikke nødvendigvis fjernes, siger han i et interview.

Svend Brodersen med en del af produktionapparatet. | Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Landbrugsstøtten er gift for landbruget, og den er blevet alt for stor. Men selvom det ikke nødvendigvis er hele støtten, der skal væk, er det et problem, når den er større end landmandens indtjening.

Således udtaler Svend Brodersen, som ejer Danmarks største økologiske landbrug Gram Slot sammen med Rema 1000 og er tidligere lokalformand for Venstre, i et interview med Børsen.

Godsejeren understreger, at han ikke kan gå enegang med sagen, og at han fortsat vil modtage subsidier, men at det i sidste ende handler om, at dansk landbrug skal lære at stå på egne ben.

"Det er første skridt til at genvinde selvtilliden, at du kan forsørge dig selv og svare enhver sit. Tilskud kan nok ikke helt undgås, men der er sandelig forskel på at ryge 60 Kings-cigaretter om dagen eller tage en enkelt nytårsaften," siger Svend Brodersen til avisen, hvor han påpeger, at mere værdikædeintegration kan være vejen.

Netop en bedre integration af værdikæden har været med til at skabe succes for Gram Slot, som de seneste har haft stor vækst.

Gram Slot har været ejet af ægteparret Sven og Sanne Brodersen sammen med Rema 1000 siden 2010. Sammen har de udviklet det økologiske storlandbrug, som sidste år omsatte for 122,2 mio. kr.

På samme tid blev overskuddet mere end fordoblet til 6,3 mio. kr.

Gram Slot producerer landbrugsvarer, som forædles hos eksterne fødevareproducenter for dernæst at blive solgt under samme navn i den danske del af Rema-100 kæden. Gram Slot har i dag over 35 produkter – fra mejerivarer til melblandinger, spegepølser, kartofler på frost og øl og kager – og parterne har før udtalt, at flere skal til.

Landbruget udgør 2850 hektar jord og 1100 malkekøer, og Svend Brodersen har før udtalt, at målet er at udvide driften til 1500 kvæg.

Kokken var i marken og tjeneren renoverede: Gods trodsede corona med fremgang

Landbrugsstøtte til økologi stiger med over 80 millioner på to år 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier