PolicyWatch

Landbrugsstyrelsen finder ny direktør efter møgsag

Fra 1. oktober får Landbrugsstyrelsen ny direktør, der kommer fra en stilling i Københavns Kommune. Den nye direktør kommer ind i et stort oprydningsarbejde i styrelsen efter en afslørende rapport fra Rigsrevisionen.

Lars Gregersen er ny direktør for Landbrugsstyrelsen. | Foto: PR/Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen, der har været i vælten i de seneste måneder, får f ny direktør 1. oktober

Det bliver Lars Gregersen, der i dag er økonomidirektør i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune og ahr en fortdi som økonomidirektør i Fødevarestyrelsen. Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

"Jeg er glad for at blive valgt til at stå i spidsen for styrelsen, og jeg glæder mig til at møde de engagerede ledere og medarbejdere i styrelsen, som løser de mange og forskellige opgaver - i hele landet. Vi skal sammen og i tæt samarbejde med resten af Fødevareministeriets koncern og i dialog med øvrige interessenter indfri de politiske ambitioner for landbrugserhvervet. Det ser jeg meget frem til at være en del af," siger Lars Gregersen i meddelelsen.

Lars Gregersen er 53 år og er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet.

Møgsag førte til fratrædelse

Rigsrevisionen konkluderede for tre måneder siden i en rapport, at Landbrugsstyrelsen ikke har sikret tilstrækkelig kontrol af landbrugeres bagvedliggende ejerforhold, når der gives støttemidler.

Siden 2005 har Landbrugsstyrelsen haft kendskab til, at styrelsens administrative praksis samt manglende kontrol har medført, at nogle landbrugere har opnået uretmæssige fordele ved at opsplitte deres bedrifter og ansøge om tilskud fra flere selskaber. Styrelsen har dog trods det ikke ændret praksis.

Rigsrevisionens undersøgelse indikerer, at 138 landbrugere, der har fået direkte støtte, og 19 landbrugere, der har fået tilskud fra miljøteknologiordninger, kan have omgået de fastsatte støttelofter ved at opsplitte deres bedrifter i flere selskaber og dermed kan have opnået en uretmæssig fordel på minimum 3,6 mio. kr. for den direkte støtte og minimum 28 mio. kr. for miljøteknologiordningerne.

Der er samlet set udbetalt 448 mio. kr. til disse landbrugere. Hvor stor en del af de 448 mio. kr. der er udbetalt uretmæssigt, afhænger af en yderligere vurdering af hver enkelt tilskudssag ifølge rapporten.

Opgørelsen viste desuden, at selskaber med sammenfald i ejerkredsen har ansøgt om og fået udbetalt 888 mio. kr. i direkte støtte i 2019 og fået tilsagn om tilskud fra miljøteknologiordningerne for 68 mio. kr. i perioden 2014-2019.

Landbrugsstyrelsen ved derfor ikke, i hvilket omfang der er udbetalt uretmæssige tilskud til disse landbrugere, skrev Rigsrevisionen.

Siden rapporten har landbrugsminister Rasmus Prehn (S) sat gang i et oprydningsarbejde, der blandt andet indebar, at tidligere direktør i Landbrugsstyrelsen Jette Petersen fratrådte sin stilling.

Landbrugsstyrelsen har stået uden direktør siden maj 2021, men landbrugsminister Rasmus Prehn mener, at det er den rette nye kandidat til posten, som er fundet.

"Landbruget og Landbrugsstyrelsen står over for en række udfordringer de kommende år. Ansættelsen af Lars sker i kølvandet på de syv konkrete initiativer, som jeg lancerede før sommer, der har til formål at styrke driften og skabe en stærkere forvaltningskultur. Det er en svær opgave. Men Lars er den helt rigtige til jobbet," siger han i meddelelsen.

Der er cirka 1100 ansatte i Landbrugsstyrelsen.

Landmand forsvarer støttemodtagere i styrelses møgsag

Lovlydige landmænd rammes af ministers oprydning i ny møgsag

Landbrugsstøtte skal granskes, men pengene kan være tabt

Landbrugsminister vil følge op på snyd med landbrugsstøtte 

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier