Danske virksomheder går glip af eksportmilliarder

Virksomheder i Danmark taber markedsandele for milliarder på trods af stor fremgang i verdenshandlen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU FINANS

Danske virksomheder taber markedsandele for milliarder på eksportmarkederne, og det er på trods af massiv fremgang i verdenshandlen og pæn vækst på Danmarks vigtigste eksportmarkeder. Tabet af markedsandele kan blandt andet forklares med mangel på arbejdskraft.

Det skriver Børsen.

Dansk eksport steg med 3,5 pct. i juni og 2,5 pct. i maj 2018 viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Danske eksport er dog stadig under pres og fremgangen i maj og juni skal ses i forhold til at vareeksporten er faldet 2,2 mia. kr. fra første halvår 2017 til samme periode i 2018. Det svare til et fald på 0,7 pct.

Eksperter peger på, at der ikke ligefrem er udsigt til bedre tider, og de forventer en vækst i varer- og tjeneste eksporten på 0,5 pct. i 2018. Samtidig forventes den globale vækst at stige med 4 pct.

"Det er skuffende og lidt mystisk, at dansk eksport får så lidt ud af det globale opsving," siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank til Børsen.

Det er svært at pege på en enkelt årsag, der er skyld i tabet af markedsandele. En af årsagerne kan blandt andet være en styrket krone, men det kan ikke alene forklare tabet.

"Svaghederne viser sig også i eksporten til de andre lande i EU, hvor danske virksomheder via vores fastkurspolitik ikke burde blive voldsomt hæmmet af den styrkede krone," siger makroøkonom i Sydbank, Søren V. Kristensen til Børsen.

Mangel på arbejdskraft kan også være en af årsagerne til de tabte markedsandele.

Det skriver Børsen mandag morgen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også