PolicyWatch

L&F klar med forslag til tørkehjælp

Landbruget står til at tabe 6,4 mia. kr. alene på grund af tørken i år, og omkring 500 landbrug kan være i fare for at lukke. I et forsøg på at hjælpe landmændene har Landbrug & Fødevarer fremlagt en tørkepakke.

Foto: Morten Lau-Nielsen / Finans

Efter det der i dansk landbrug betegnes som den værste tørke i flere årtier, har Landbrug & Fødevarer præsenteret en række tiltag, der kan afbøde nogle af konsekvenserne for både landbruget, står til at tabe 6,4 mia. kr.

"I landbruget er vi vant til, at der er gode og dårlige år, men omfanget af den her tørke er så historisk voldsom, at vi har brug for en politisk håndsrækning. Vi beder ikke om en pose penge, men om et opgør med jordskatten, der kan gøre erhvervet mere robust også i fremtiden," udtaler Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, i forbindelse med tørkepakkens fremlæggelse.

Finanssektor i spil

Det er i høj grad de danske svine- og mælkeproducenter der er blevet ramt af tøken, og ifølge Seges vil 200-300 af de nuværende 9500 heltidsbedrifter være "økonomisk uholdbare på længere sigt" som følge af tørken, mens ligeså mange kan blive "økonomisk sårbare".

Landbrug & Fødevarer er ifølge meddelelsen i dialog med den finansielle sektor i forhold til om der kan findes lokale løsninger, som kan sikre landbrugenes overlevelse.

"Det er rigtig vigtigt, at vi ikke sender sunde bedrifter i graven. Den danske fødevareklynge er et stort erhverv, og for mange konkurser vil få alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser," udtaler Martin Merrild.

Ifølge tal fra Seges vil en typisk økologisk mælkeproducent stå til at tabe 1,5 mio. kr. som følge af tørken, og det forventede gennemsnitlige overskud på 800.000 kr. - før han udbetaler løn til sig selv - være ertattet af et underskud på 700.000 kr. For en typisk svineproducent vil tbet være på 80.000 kr., og han vil i 2018 kunne se frem til at kunne gå i nul.

Forslagene i tørkepakken:

1. En annullering af jordskatten

2. En reduktion af produktionsgebyrer på husdyrproduktionen

3. En afskaffelse af tinglysningsafgiften ved jordfordeling

4. En afskaffelse af de rigide krav til etablering af efterafgrøder

5. En tilladelse til, at kommunerne kan give disposition til at vande marker afstemt ift. tilstanden for grundvandet det givne sted. Derudover skal der indføres en fast track ordning, så landmænd i akutte problemer kan få hurtigere tilladelser til at vande

6. En mulighed for at bruge tidlig såning som alternativ til efterafgrøder

7. En ordning, hvor kvægbrug får mulighed for at etablere kløvergræs på marker, som ellers skulle være brugt til efterafgrøder, så der kan rettes op for fodermanglen

8. Udbetaling af landbrugsstøtten til tiden

9. En undersøgelse af mulighederne for i fremtiden at sikre sig mod fx tørke via forsikringsordninger

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier