PolicyWatch

Brexit og uro holder eksporten tilbage

Det kunne gå bedre for den danske eksport. Ikke mindst eksporten af varer er i slæbesporet, viser nye tal.

Foto: AP Photo/Frank Augstein/Ritzau Scanpix

Eksporten af varer er steget med 1,1 procent de sidste tre måneder og faldt endda marginalt i september. Dermed holdt den sig i slæbesporet. 

Det skriver Danmarks Statistik.

Og flere økonomer stemmer i med bekymrede miner over, at eksporten ikke stiger mere, når nu verdensøkonomien og ikke mindst den europæiske er i fremgang.

"Trods flot vækst over det seneste år i mange af vores største samhandelslande halter dansk vareeksport fortsat. Vareeksporten har stort set stået i stampe i år, skriver økonom ved Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad og peger på Storbritannien som en af de store knaster:

"Kronen er styrket overfor det britiske pund som følge af usikkerhed omkring brexit. Den styrkede krone gør danske varer dyrere for briterne. Vareeksporten til Storbritannien er faldet med 23,7 procent i årets første ni måneder, når man sammenligner med samme periode sidste år."

Kigger man på varer, så viser Danmarks Statistiks tal, at der blev eksporteret for 52,3 milliarder kroner i september.

Tager man eksport af tjenester, så er der bedre tur i den. Her steg eksporten med 2,4 procent i tredje kvartal, der sluttede med september. Importen er dog også steget.

Hos Dansk Erhverv er man som hos Arbejdernes Landsbank ikke optimistisk på eksportens vegne på den korte bane.

"Dansk økonomi kører på to hovedmotorer, eksporten og det private forbrug. Det ser desværre ud til, at væksten i år primært vil blive trukket af den ene hovedmotor nemlig privatforbruget, mens de svage tal ikke giver store forhåbninger til eksporten."

"Vi har heldigvis fortsat gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug; vi har rekordhøj beskæftigelse, lav ledighed og stigende realløn," skriver økonom Kristian Skriver i en kommentar til tallene.

Mere fra PolicyWatch

Total Energies producerer 10 procent mere i Danmark end ventet

Den franske oliekæmpe Total Energies har med en række tiltag siden foråret fået en større olie- og gasproduktion ud af den danske del af Nordsøen. Selskabet varsler en stribe nye brønde på vej over de næste år, men at det har højeste prioritet at få det enorme Tyra-felt op at køre igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier