3F til erhvervslivet: Giv os klare svar på hvad I mangler af arbejdskraft

Når virksomheder og erhvervsorganisationer råber op om manglen på arbejdskraft, er de nødt til at fortælle præcist, hvad problemet er. Ellers kan fagforeningerne ikke hjælpe med af finde de rette folk, lyder det fra 3F, efter at forhandlinger om udenlandsk arbejdskraft er brudt sammen.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Efter at forhandlingerne om at skaffe mere udenlandsk arbejdskraft til danske virksomheder er brudt sammen for nu, er erhvervslivet nødt til at gå andre veje, hvis de skal have nok arbejdskraft til forretningen.

Ifølge Michael Rask Pedersen, ledelseskonsulent og en del af formandssekretariatet i 3F, skal virksomhederne til en start være bedre til at forklare, hvilken type arbejdskraft de præcist mangler.

"Det er lidt vanskeligt at blive klog på, hvilken arbejdskraft, det præcist er, virksomhederne påstår de mangler. F.eks. ved vi ikke, om det er medarbejdere på ordinære løn- og ansættelsesvilkår, eller om det er fuldtids eller deltidsstillinger. Og når vi spørger arbejdsgiverorganisationerne, så får vi forskellige svar," lyder det fra Michael Rask Pedersen.

Bekymring om arbejdskraft stiger

I takt med at det økonomiske opsving har taget fart de senere år, er bekymringen fra de danske virksomheder om at skaffe nok arbejdskraft også steget.

Det har ført til en masse historier i aviser, tv, radio og netmedier, hvor konkrete virksomheder har beklaget sig over manglen på arbejdskraft.

3F har efterprøvet mange af virksomhedernes budskaber om manglen på arbejdskraft, og Michael Rask Pedersen er ikke imponeret.

"Det, vi bliver voldsomt provokeret af, er, at når en arbejdsgiver fra tid til anden går i medierne og siger, at de mangler folk, så tjekker vi det bagefter. Så viser det sig hver gang, at de ikke har slået stillingerne op, eller at de egentlig ikke mangler folk. Det er horribelt," siger Michael Rask Pedersen og fortsætter:

"Så længe vi ikke ved, hvad den konkrete virksomhed mangler, så kan vi ikke hjælpe dem. Vi ved ikke, om det er højtkvalificeret medarbejdere, om det er svejsere, gulvfejere eller rengøringspersonale. Der er de nødt til at være mere præcise, når de siger, at de mangler arbejdskraft."

3F's eget fagblad har lavet flere artikler, hvor de efterprøver konkrete arbejdsgiveres historier om mangel på arbejdskraft. Flere gange har 3F taget virksomhedsdirektører i, at de ikke havde søgt om den arbejdskraft, de har efterspurgt i medierne.

Elektrikere er efterspurgt

En af de faggrupper, der særligt er blevet efterspurgt som arbejdskraft, er elektrikere.

Tirsdag sendte fagforeningen Dansk El-Forbund en pressemeddelelse ud om, at der stadig findes ledige elektrikere til de danske virksomheder.

Ledigheden blandt elektrikere er nede på 1,23 pct. i september, hvilket faktisk er højere end de foregående fire måneder.

"Det er helt hen i skoven, hvis de (arbejdsgiverne, red.) ikke bruger a-kassen og fagforeningen. Så ring da til os. Vi bider ikke. Det er os, der kender de arbejdsløse medlemmer og deres kvalifikationer. Og vi er mere end villige til at hjælpe dem i arbejde," udtaler konsulent Jan Jensen , der indtil for nyligt var næstformand i Dansk El-Forbund, i en pressemeddelelse.

Arbejdsgivere skyder tilbage

Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri, anerkender ikke, at virksomhederne i højere grad bør snakke med fagforeningerne om at finde ansatte. Det gør virksomhederne allerede, mener han.

"Virksomhederne er meget opsøgende, når de står og mangler folk. De slår deres stillinger op i meget stort antal," siger Steen Nielsen.

Han erkender dog, at det ikke er alle virksomheder, som f.eks. bruger jobcentre, hvis de har behov for flere ansatte.

"Der er rigtig mange virksomheder, der har et fast samarbejde med jobcentre, når de rekrutterer. Men der er også nogle virksomheder, der ikke søger den vej. Det kan der være en god grund til. Det kan være fordi, at virksomheden godt ved, at jobcenteret ikke har nogen ledige," siger DI-underdirektøren og fortsætter:

"Der går altså ikke mange mennesker rundt og søger arbejde. Det lyder som om, vi har en høj ledighed, når fuldtidsledigheden er på over 100.000. Sagen er, at en stor del af de 100.000 er i arbejde i løbet af kort tid, fordi der er stor udskiftning på arbejdsmarkedet."

Steen Nielsen mener, at lige netop elekrikerområdet, som Dansk El-Forbund repræsenterer, er et sted, hvor ledigheden nu er så lav, at det er stort set umuligt at finde nye folk.

"Hvis du tager elektrikerområdet eller svejsere, smede og industriteknikere, så er der bare ikke mange ledige. Der er nogle steder i landet, hvor ledigheden er nærmest nul eller hvor de få, der er, er på vej i job et andet sted," siger Steen Nielsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også