PolicyWatch

Virksomheder skriger på arbejdskraft: Hver fjerde rekruttering er forgæves

Hver fjerde forsøg på at rekruttere nye medarbejdere ender forgæves, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Foto: Martin Lyngstad Slottemo/POLFOTO/arkiv

2018 kan blive det bedste år målt på antallet af nye arbejdspladser siden 2007, men danske virksomheder har svært ved at besætte de mange nye stillinger, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Analysen slår fast, at 23 pct. af virksomhedernes forsøg på at rekruttere er slået i fejl i løbet af efteråret. Det svarer konkret til 66.700 forgæves rekrutteringer på landsplan – det højeste antal i 10 år.

"Når det i flere brancher er over halvdelen af de virksomheder, der oplever rekrutteringsudfordringer, som også har produktionsbegrænsninger som følge heraf – og f.eks. må sige nej til ordrer – så har det jo stor betydning for vores vækst og velfærd," udtaler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv, mener, at tallene er tankevækkende.

"Antallet af job, som virksomheder må opgive at besætte i løbet af et år svarer nogenlunde til antallet af fuldtids ledige. Tallene viser, at der fortsat er et kæmpe potentiale for markant færre ledige og flere beskæftigede," udtaler Peter Halkjær.

Han mener, at manglen på arbejdskraft skærper konkurrencen om den ledige arbejdskraft, og det kan blive en stigende byrde for virksomhederne, argumenterer han:

"Jobfesten kan derfor få en ende i takt med, at virksomheder i mangel af bedre flytter opgaver ud af landet eller overbyder hinanden på løn. Hurtigt accelererende lønstigninger er gift for konkurrenceevnen og dermed også for virksomhedernes muligheder for at skabe flere nye job inden for landets grænser," udtaler Peter Halkjær.

I 3F vælger man at se glasset som mere end halvt fuldt, og forbundssekretær Søren Heisel pointerer, at tallene viser næsten otte ud af ti virksomheder (71,2 pct.) uden problemer har fået de ønskede nye medarbejdere.

"De nye tal for virksomhedernes rekrutteringsproblemer i andet halvår i år ligger faktisk lavere end for et år siden. Og på samme niveau som andet halvår i 2016. Derfor bør arbejdsgivernes gentagne nødråb i medierne om mangel på arbejdskraft finde et langt mere passende leje, der svarer til virkeligheden," udtaler Søren Heisel.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier