PolicyWatch

Dansk Industri bekymret over øget adgang til virksomheders data

Det er bekymrende, at regeringen i kampen mod cyberkriminalitet vil give efterretningstjenesten øget adgang til virksomheders data, mener Dansk Industri.

Lars Frelle-Petersen. | Foto: PR / DI

Det er problematisk, at private firmaer og myndigheder skal kunne tvinges til at lukke Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste ind i deres mest følsomme it-systemer.

Det mener Dansk Industri (DI), efter regeringen tirsdag fremlagde et lovforslag, der øger efterretningstjenestens beføjelser i forbindelse med bekæmpelsen af cyberkriminalitet.

"Vi er i en situation, hvor cybertruslen både udvikler sig og vokser. Så det er vigtigt, at Center for Cybersikkerhed har de værktøjer, der er nødvendige for at imødegå nye og voksende cyberangreb. Men vi er bekymret over den meget brede hjemmel om adgang til virksomhedernes data uden retskendelse, som forslaget i første omgang lægger op til," udtaler direktør i DI, Lars Frelle-Petersen, i en pressemeddelelse.

Som Politiken skrev onsdag kan lovændringen betyde, at efterretningstjenesten får adgang til eksempelvis virksomheders børsfølsomme oplysninger.

DI arbejder på et høringssvar til lovforslaget, og her vil organisationen blandt andet fokusere på, om den vidtgående adgang til virksomhedernes data er nødvendig.

"Vi skal se nærmere på, om der er den rette balance i lovforslaget. Det vil vi gøre i vores høringssvar - og i en god, videre dialog med Forsvarsministeriet," lyder det fra Lars Frelle-Petersen.

Trussel mod grundlovssikret ret

DI frygter blandt andet, at en øget adgang til virksomhedernes data kan være en trussel mod virksomhedernes grundlovssikrede ret til beskyttelse af følsomme oplysninger som forretningshemmeligheder og private informationer.

"Grundlæggende ser vi gerne, at Center for Cybersikkerhed får styrkede muligheder for at imødegå cyberangreb mod vores samfund, og det er tydeligt, at det også er ambitionen i lovforslaget, og derfor ser vi frem til en dialog om udformningen af den endelige lovgivning," udtaler Lars Frelle-Petersen

Et andet element i lovforslaget er, at Center for Cybersikkerhed vil skulle stille en række ydelser frit til rådighed på et område, hvor der i dag eksisterer et frit marked med konkurrerende virksomheder. Også her vil DI have fokus på at sikre, at styrkelsen af Center for Cybersikkerhed samtidig tager hensyn til det, skriver erhvervsorganisationen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier