Erhvervsfremstød giver milliardgevinst til Danmark

Det kan virke misundelsesværdigt, at Dronning Margrethe sammen med 39 virksomheder fik offentligt tilskud til at bruge tre dage under palmerne i Ghana for godt et år siden. Men vi herhjemme har også gavn af det, for det er en god forretning for Danmark at have virksomheder i samlet flok afsted til erhvervsfremstød.
Det sættes der tyk streg under i en ny undersøgelse om erhvervsfremstød udarbejdet af konsulentvirksomheden Damvad for Udenrigsministeriets eksportråd.
Her fremgår det, at mens danske virksomheder får tilskud for omtrent 34 mio. kr. årligt til eksportfremmende aktiviteter, så henter virksomhederne milliarder hjem i ordrer. Helt præcist 4,6 mia. kr. samlet i årene 2016 og 2017, skriver erhvervsmediet DI Business.
Over 90 pct. af virksomheder vurderer ifølge undersøgelsen fra Damvad, at Eksportrådets tilskud til erhvervsfremstødene har betydning for deres deltagelse.
Til gavn for små virksomheder
Dansk Industri (DI), som ofte er medarrangør til erhvervsfremstød, genkender også det positive billede af erhvervsfremstødene, når organisationen får feedback fra virksomheder.
"Erhvervsfremstødene har stor effekt for de mange danske virksomheder, som deltager. Især små og mellemstore virksomheder drager stor nytte af fremstødene," siger Peter Thagesen, underdirektør i DI.
Han er derfor bekymret over, at den årlige pulje på 34 mio. kr., der er på finansloven for at støtte virksomheder under erhvervsfremstød, ser ud til at blive sænket. Det skyldes, at tilskudsordningen hidtil ekstraordinært har fået afsat ekstra penge til puljen, som ellers normalt er på 20 millioner kroner årligt. Den ekstraordinære tilføjelse står til at frafalde i 2022
"Støtten til erhvervsfremstød er et af de mest effektive erhvervspolitiske instrumenter, vi har. Et mindre tilskud vil få konsekvenser for erhvervsfremstødene og gøre, at færre virksomheder kan deltage. Det vil også betyde færre muligheder for at skabe nye aftaler og øget eksport og derfor få betydning for Danmark. Vi så gerne, at tilskuddet blev sat op," siger underdirektøren til DIBusiness.dk.
Blandt de deltagende fødevarevirksomheder var Arla, Co-Ro, Kelsen, Palsgaard og Toms.
Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.