PolicyWatch

Dansk Metal trøster pibende arbejdsgivere: Rekordmange udlændinge arbejder i Danmark

Antallet af udlændinge, der arbejder i Danmark, er rekordhøjt. Arbejdsgiverne piber, når de klager over mangel på udenlandsk arbejdskraft, mener Dansk Metal.

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal. | Foto: PR

Der har aldrig været flere udlændinge ansat i de danske virksomheder, viser tal fra Dansk Metal.

Det skriver Børsen.

Der var 215.314 udenlandske beskæftigede omregnet til fuldtidspersoner i Danmark i 2018. Det er rekordmange og en stigning på 14.933 fuldtidspersoner i forhold til året før.

"Vi har gennem det seneste år hørt en masse piberi fra arbejdsgiverne om, at den udenlandske arbejdskraft var på vej hjem. Sandheden er, at udlændinge stadig kommer til landet, og sandheden er, at vi stadig er et meget attraktivt land at arbejde i," siger Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, til Børsen.

Erik Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), afviser, at erhvervslivet piver, og han fastholder, at virksomhederne til trods for det høje antal udenlandske beskæftigede stadig mangler arbejdskraft.

I sidste uge skrev Erik Simonsen i et debatindlæg på PolicyWatch, at "kvalificerede udlændinge er en hovedpulsåre for dansk arbejdsmarked og økonomi. Hele Danmark bliver svækket, hvis det kalker til af bureaukrati og unødvendige indsnævringer."

For tre uger siden viste et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at der var 216.000 udenlandske statsborgere med et arbejde i Danmark i første kvartal 2015. I andet kvartal 2018 var det tal steget til 287.800 personer – en stigning på 33 pct. Til sammenligning er antallet af danske lønmodtagere i samme periode steget fra 2.491.500 personer til 2.617.200 personer svarende til en stigning på 5 pct.

"Der er ikke noget mærkeligt i den procentregning, når man tager afsæt i, hvor mange danskere der er i beskæftigelse. Hovedparten af dem, der er i beskæftigelse i Danmark, er danskere," sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) dengang til PolicyWatch.

Regeringens udspil om udenlandsk arbejdskraft, som blandt andet lægger op til at sænke den såkaldte beløbsordning, skal førstebehandles i Folketinget torsdag. Der tegner sig dog allerede et solidt flertal imod forslaget.

Dele af udspillet kan dog, som PolicyWatch skrev tidligere op ugen, gennemføres administrativt uden om Folketinget. Det har regeringen dog ikke gjort, hvilket undrer erhvervslivet, ligesom Socialdemokratiet og De Radikale gerne ser initiativerne blive ført ud i virkeligheden.

Dansk Folkeparti advarer derimod regeringen imod at gennemføre initiativer uden om Folketinget.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier